);
Breaking News

Vražogrnac kroz vekove

Bor, Zaječar 01.02.2017

 У Галерији Народног музеја Зајечар, у среду 1. фебруара, промовисана је трећа по реду књига из едиције „Трагачи“-„Вражогрнац кроз векове“.

Као што се из самог наслова може закључити реч је о монографији села а до сада су објављене монографије Табаковца, коју је написао Слободан Цветић и Николичева, Данице Кржановић. Издавач је ЦЕКИТ Зајечар а уредник едиције Милош Петковић.

Управо објављена књига аутора Александра Аце Рашића сентиментална је прича, о чему нам сведочи и поднаслов „Хронологија села по летопису породице Рашић“. Уз обиље података аутор се сећа година свог одрастања и живота, изузетно емотивно и носталгично.

Јелица Илић, историчар музеја и рецензент едиције, истакла је као посебну вредност разне спискове које је аутор прикупио и објавио. Потрудио се да изнесе спискове свештеника и учитеља у Вражогрнцу, називе фамилија, имена домаћина по улицама, имена и презимена која су некад постојала, број становника од 1455 до 1981, фамилије интелектуалаца, списак ђака који су завршили зајечарску гимназију, доктора наука, погинулих у оба светска рата, носиоце Карађорђеве звезде и Албанске споменице, комплетан попис становништва из 1863. године а затим и родослов села по улицама, чак и описе фамилија у селу.

Др Дејан Крстић, етнолог, и в.д. директора музеја посветио се проблему идентитета и енергији која појединце нагони на истраживање, писање и објављивање монографија села.

Аутор је преминуо 2011. године а колико је желео да његова истраживања буду објављена говоре нам речи којима књигу завршава: „Можда ће се неко некад наћи да одштампа књигу. Ја те могућности немам. Од мене је ваљда доста, а млађим Вражогрнчанима хвала уколико од овога направе књигу и одуже се праху наших предака.“ Захваљујући потомцима који су уложили своје време и интересовање, али и ЦЕКИТ-у, она је напокон пред нама.

Оставите одговор