);

Borski bakar ipak Kanadjanima

Bor, 13.02.2017. O čemu se „šuška“ u Boru?

Pretvara li Ministar na mala vrata istražna prava u eksploataciona ?

U saopštenju o RTB Bor ni reči, izgleda da oni i dalje proizvode samo „sirćetnu“ kiselinu kako nedavno reče Ministar.

Kako javljaju Poslovne vesti prenoseći saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i izvršni direktor kanadske rudarske kompanije „Nevsun Resource“ Frejzer Buršijer ocenili su na današnjem sastanku da je ostvaren značajan napredak u realizaciji projekta Timok na ležištu „Čukaru Peki“.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike podseća se na to da je pomenuto ležište, prema dosadašnjim istraživanjima, jedno od najbogatijih rudom bakra i zlata u svetu.

Antić je tom prilikom izrazio očekivanje da će ove godine biti predat Elaborat za overu rezervi u gornjoj zoni nalazišta, i da će tokom ove godine početi građevinski radovi na izgradnji niskopa koji će, u prvoj fazi, biti u funkciji daljih istražnih aktivnosti, a nakon toga korišćen i za potrebe eksploatacije.

Plan kompanija „Nevsun Resource“ i „Rakita Exploration“ je da, nakon završetka istražnih radova, započnu eksploataciju i otvore rudnik koji će biti jedan od najvećih rudnika bakra i zlata u Evropi.

Očekuje se da će otvaranje rudnika tom regionu doneti brojna radna mesta, da će ubrzati ekonomski rast u regionu, kao i da će podići BDP Srbije.

Sastanku u Ministarstvu rudarstva i energetike prisustvovali su i direktor za odnose sa državnim institucijama firme „Rakita Exploration“, koja je u vlasništvu kompanije „Nevsun Resource“ Predrag Lukić, kao i državni sekretar Ministarstva Mirjana Filipović, navodi se u saopštenju.

Evo i priloga iz kojeg možete videti da u Boru već postoji rudnik  i mladi raspoloženi za rad:

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !