);
Breaking News

Na marginama izbornih rezultata u borskoj opštini

Bor, 05.04.2017. Dragan Aleksandrić

Na marginama izbornih rezultata u borskoj opštini

SPASKOVSKI POSUSTAO

Posle tri uzastopne pobede (u tri stranke) šef  izbornog štaba SNS-a u Boru Blagoje Spaskovski najzad ispod crte – Vučiću manje od 50 odsto glasova

 

Poznavaoci prilika u političkom životu na području borske opštine bili su sigurni da ovoga puta izabranik Blagoja Spaskovskog neće proći baš najbolje u predsedničkim izborima. Doduše, oko 49 procenata glasova birača, koliko je Aleksandar Vučić dobio, je ubedljiv rezultat u poređenju sa ostalim prerdsedničkim kandidatima, ali to je -Pirova pobeda. Ono što može da se očekuje je kazna za ovako loše rezultate i opasno zaljuljana stolica u kojoj Spaskovski već neko vreme nemirno sedi, konačno će lupiti o zemlju. Na opšte odobravanje Borana, reklo bi se.

Događaji vezani za izbore u borskoj opštini, u poslednjih nekoliko godina, trebalo bi da uđu u političke udžbenike, koji će govoriti budućim generacijama kroz kakav su cirkus prolazili njihovi očevi.

Blagoje Spaskovski je postavljen za generalnog direktora RTB-a u leto 2008. i odmah je pokazao veliku političku zrelost. Iz SPS-a prešao je u stranku G17 plus, koja je na prvim narednim lokalnim izborima u Boru ubedljivo pobedila. Osim političkih poena, Spaskovski je na neki način stekao i veliko poverenja Mlađana Dinkića, koji je koristeći autoritet u Vladi Srbije odobrio Basenu „projekat veka“. Napravljena je nova topionica, ali to i ne mora da bude nepovoljan detalj. Drugi detalji, naročito politički, su po Borane mnogo nepovoljniji. Pokazalo se da se  Spaskovski  neće odreći liderske pozicije ni  u političkom životu opštine. Ubrzo su počela talasanja u lokalnoj grupi stranke G17 plus, promenjen je predsednik opštine Nebojiša Videnović, zatim je smenjen i vršilac dužnosti, a bura je jako duvala i u RTB-u. Nekoliko puta su menjani direktori RBB-a, da bi konačno smenjeni direktor Ž.Petrović bio ustoličen na funkciju predsednika opštine. Menjani su i upravnici topionice, jer su smatrali da je moglo bolje da se radi. Spaskovski je nešto ranije, da bi dokazao da on najbolje radi, promenio stranačke boje. Prešao je u tabor DS-a i postao „kućni“ prijatelj sa Borisom Tadićem. Sa sobom je poveo i sve one koje je postavio na ključna opštinska i basenska mesta. To vam je kao talas na brodu koji se ljulja: putnici idu čas u jednu stranu, čas u drugu. Ovde ima i treća strana, ova sadašnja pozicija u SNS-u. Sada su svi ti opštinski i basenski rukovodioci u stranci stvorenoj pre nekoliko godina. Na sreću, sasvim je izvesno da svi oni više neće imati priliku da se nađu na četvrtoj strani-vreme im je isteklo. Opet, reklo bi se, na opšte odobravanje Borana.

Zanimljiva je bila opaska predsedničkog kanidata Belog Preletačevića. Na pitanje novinara otkud mu ideja da kao alijas prezime uzme baš ovo ogoljeno jasno, odgovorio je da je inspiraciju pronašao u Boru.

Dakle, posle tri briljantne pobede tim u kome se zatekao Spaskovski doživljava poraz. Bile su velike taktičke greške i s obzirom na sve, one su mogle i da se očekuju. Bilo je povuci-potegni na temu ko će biti šef izbornog štaba u Boru i na kraju je ostalo po starom. Ali Spaskovski u očaju sada traži pomoć u nekim nacionalnim grupama i veliku nadu polaže u neke romske lidere. Zatim, da bi izborio alibi, šalje aktiviste od vrata do vrata, po stanovima i kućama, da prikupljaju potpise onih koji će glasati za Vučića. Tako se došlo do brojke od oko 65 procenata i Spaskovski je zadovoljno trljao ruke. Ovoga puta nije bilo ni medijske kampanje (kroz lokalne novine), koja je u proteklim izborima bila veoma uspešna. Mora se reći da je i izborni slogan SNS-a (AV) bio nespretno izabran i bio je pogodan za razne šale.

Punoletni Borani, oni koji su glasali, pogrešno su Spaskovskom stavili kao greh dolazak Kineza u RTB Bor. Šef ne voli ovakvu priču, u to možete biti sigurni, ali je po inerciji i ona dodata negativnim potezima Blagoja Spaskovskog.

Šta reći posle svega? Ljuti protivnici Blagoja Spaskovskog, kojih u Boru ima za deset punih kamiona (možda i više) konačno će moći da se raduju njegovom skorom odlasku.. Ali, odlazak nekoga posle devet godina ne treba da bude razlog za radovanje protivnicima, već usamljenom junaku ove borske gotovo devetogodišnje priče.

Ovom pričom hteli smo da kažemo da je dobro što je najzad Blagoju Spaskovskom narod rekao da je dosta bilo njergovog liderstva od kojeg nije bio sposoban da gleda malo i oko sebe, u infrastrukturu, koju je apsolutno zapostavio i omalovažavao. Ali, posle  odlaska Spaskovskog, pitanje je da li će Borani imati baš sasvim miran san. Ili,  rečeno pesnikovim rečima: Hoće li sloboda umeti da peva, baš onako kako očekujemo…?

Dragan Aleksandrić

Оставите одговор