);

EKOlistanje u Narodnoj biblioteci Bor

Bor, 20.04.2017.

Uz EKOlistanje u Narodnoj biblioteci Bor obeležen Dan planete Zemlje.
U više od 150 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, obeležava se Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, 22. april, u cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine.

Konzorcijum predvođen Društvom mladih istraživača Bor zajedno sa partnerskim organizacijama: Gradjanska ćitaonica Evropa Bor, Udruženje Vilage i Asocijacija za razvoj opštine Bor je u okviru CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine upriličio prigodan program povodom obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje.

Program je otpočeo recitalom ekološke poezije u organizaciji Asocijacije za razvoj Bora i učenika Tehničke škole Bor i nastavljen promocijom EKO lista.

Pre početka programa u Narodnoj biblioteci u Boru organizovano je EKOlistanje, razgovor Milisava Pajevića, urednika lista sa zainteresovanim gradjanima, organizacijama i čitaocima o listu i daljoj saradnji.

 Prezentacija i kratki film o projektu: Ne paradiraj – nego kompostiraj predstavio je  Goran Jakovljević, Asocijacija za razvoj Bora, Tehnička škola Bor i OŠ „Đura Jakšić“ Krivelj i izazvala je veliko interesovanje mladih borana kao i Prezentacija: Reciklaža guma, Perica Milojković, GAMP doo, Čitaonica Evropa Bor, kao mogućnost pokretanja zelene biznis aktivnosti u našoj sredini.

Milena Pešić, stručni saradnik za održivi razvoj, Asocijacije za razvoj Bora  kroz svoju besedu S.O.S. za životnu sredinu osvrnula se na neophodnost očuvanja životne sredine.

 

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.
Stručnjaci upozoravaju da je čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine i da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta širom sveta pred izumiranjem, što dovodi do ozbiljnog narušavanja čitavog ekosistema i biološke raznovrsnosti.
Kao ključni uzrok izumranja vrsta, stručnjaci navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontrolisanu eksploataciju svih izvora Zemlje i njenog biljnog i životinjskog sveta kao i zagađenje životne sredine.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !