);
Breaking News

70. godina od proglašenja Bora gradom

Bor, 25.04. 2017.

Поводом 70.годишнице проглашења Бора градом, Друштво за неговање слободарских традиција Србије-Бор свечано је обележило празник града 24.априла 2017.године.

Том приликом одржана је свечана академија у Дому културе.

У обележавању дана града учествовала је и Организација резервних војних стаешина Бор и Соколско друштво Бор.

Овим поводом обележена је и 80.годишњица Основне школе “ Вук Караџић “ , 70.годишњица излажења листа “ Колектив”  и 30.годишњица Борских сусрета балканских књижевника.

Пред великим бројем грађана, организација, удружења, представника Скупштине општине Бор и ученика борских школа , уметнички програм извели су ученици Техничке школе и Основне школе “ Вук Караџић”  из Бора, која ове године слави 80.годишњицу постојања. Школа ће овај јубилеј обележити 8.новембра ове године.

Президијум Народне скупштине Србије, прогласило је Закон о административно-територијалној подели НР Србије , а објављен је у Сл.гласнику Србије , 24.априла 1947.године.

Прва скупштина градског народног одбора одржана је 29.маја 1947.године и изабрано је 19 одборника. Први председник био је Богосав Мијатовић.

Одмах се кренуло са обновом  и изградњом града, првим петогодишњим планом.

Почела је изградња стамбених зграда, трговина, водовода, путева, школа, угоститељских објеката, пруга, нових производних погона и др. Све је то допринело бољем стандарду људи.

1.новембра 1947.године почео је да излази прво гласило у Бору, лист “ Борски колектив”. У почетку је био гласило рударско-металуршког комбината, а касније као “Колектив” и општине Бор. То је први фабрички лист у бившој Југославији, који и данас излази као гласило Рударско топионичарског басена Бор.

Године 1987. почела је са радом изузетна књижевна манифестација Борски сусрети балканских књижевника. Председник уметничког савета био је Адам Пуслојић, а председник општине Бор Радослав Терзић. Он је био и председник организационог одбора.

Учествовали су најпознатији књижевници Југославије и Балкана. Додељиване су награде „Вук”  и  “Борски грумен”.

Свечано ће град Бор обележити ову манифестацију у септембру ове године.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama