);
Breaking News

5. JUN – SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Bor, 05.06.2017.

Ušće Borske reke u Kriveljsku
Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.
Borska reka

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

Svetski dan zaštite životne sredine 0ve godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca. Ove godine biće obeležen temom „Inovacija, partnerstvo i vrednost prirode“

U Boru je Konzorcijum predvođen Društvom mladih istraživača Bor u okviru CSOnnect programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine obeležio foto safarijem  kao organizator edukativnog dela FOTO SAFARIJA „DOBRA I LOŠA ZEMLJA“ . Domaćin i operativni organizator bilo je  Udruženje Vilage.

Zaštitnik građana istakao je, povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine 5. juna, da je pravo na zdravu životnu sredinu u Srbiji zajamčeno Ustavom i zakonima, ali da oskudnost izvora finansiranja, nedostatak kadrovskih kapaciteta i nedovoljna svest građana još uvek predstavljaju glavne prepreke njegovom ostvarivanju.

Kako se navodi, jačanjem zakonodavne aktivnosti na polju zaštite životne sredine u protekloj godini, radi usaglašavanja sa evropskim standardimai, stvoreni su normativni okviri za unapređenje postojećih rešenja i potpuniju zaštitu prava svih građana na zdravu životnu sredinu u Srbiji.
„I pored očiglednog napretka, oskudnost izvora finansiranja i nedostatak kadrovskih kapaciteta inspekcijskih organa, prevashodno na lokalnom nivou, i dalje predstavljaju glavni kamen spoticanja u ostvarivanju ovog ustavom zajamčenog prava,“ ističe Zaštitnik građana.

Kako se dodaje u saopštenju, svest građana o značaju životne sredine i njenom uticaju na pojedinca i čitavo društvo je i dalje na niskom nivou, edukacije u ovoj oblasti nedovoljne, a intersektorska i multidisciplinarna saradnja državnih organa i stručne javnosti nepotpuna i nedovoljna.
Pritužbe građana koji žive u blizini neorganizovanih divljh deponija, uprkos postojanju jasnog zakonskog okvira kojim je regulisano upravljanje otpadom su ilustrativn primeri koji govore u prilog navedenim manjkavostima sistema, smatra Zaštitnik.
„Sa druge strane, u pogledu zaštite od buke, zaštite kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru ili kvaliteta građevinskog materijala koji se koristi za izgradnju objekata, nedostajuća ili nedovoljno jasno definisana podzakonska regulativa dovodi do poteškoća u vršenju nadzora inspekcijskih organa i njihove neusaglašenosti na različitim nivoima zbog čega postupci kontrole ne postižu željeni efekat“, dodaje se u saopštenju.
Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama