);

„I mi postojimo“ jer „Izbor postoji“

Bor, 24.07.2017.

Briga o budućnosti jednog grada meri se brigom o deci koja će tu budućnost činiti. Iako je veliki broj građana Bora svestan problema sa kojim se susreću borska deca i njihovi roditelji čini se da to ne dopire do čelnika opštinske vlasti.
Bor je jedan od retkih gradova koji još uvek nisu obezbedili lične pratioce deci sa teškoćama u razvoju, ali to je izgleda samo deo problema.
Na sve predškolske ustanove u našem gradu i na svu borsku decu mlađu od sedam godina mi imamo samo jednog logopeda, koji prosto ne može da postigne da svoj posao radi kako treba i kako je neophodno. Od izuzetne je važnosti rano otkrivanje bilo kakvih poremećaja u razvoju, kao i rani rad na rešavanju tih problema. Bor, takođe, nema ni lične pratioce za decu sa teškoćama u razvoju i godinama odlaže rešavanje ovog problema, koji je i po zakonu dužan da reši. Veliki problem predstavlja i nepostojanje produženog boravka u OŠ Vidovdan, čije je ukidanje nakon trideset godina postojanja praktično ukinulo i pravo na rad roditelja dece koja su učenici ove škole. Da apsurdnost bude veća, takve boravke imamo u redovnim školama, ali ne i u školi u kojoj je to najneophodnije. Dosadašnja nezaintresovanost naše opštine za ovu problematiku je za svaku osudu. S obzirom da smo dobili i novog predsednika opštine, razgovarali smo ponovo sa predstavnicima lokalne samouprave i čini se da postoji dobra volja. Naravno, baš zato i jeste potreban pritisak javnosti, a za tako nešto je prvo potrebno informisati javnost. Zato je Udruženje građana „Izbor postoji“, čiji sam predsednik, pokrenulo kampanju “ #I_mi_postojimo „. Postavili smo plakate po gradu i podelili veliki broj flajera da bismo informisali stanovništvo, a trenutno skupljamo potpise za peticiju, koju ćemo predati Skupštini opštine Bor„- rekla je Irena Živković.
Na ime peticije se traže lični pratioci, produženi boravak u OŠ Vidovdan i defektolozi u predškolskim ustanovama. Građanska inicijativa i aktivnost je do sada više puta uspela da ubrza ili pokrene rešavanje problema od opštog interesa.
Peticiju možete potpisati u lokalima:
Kućna hemija, Foto Svarče, Biblioteka, Nova Romansa, Casper, Astoria, Ćirina kafana, Košuta, Boss, Chicago.
Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !