);

Fondacija Ana i Vlade Divac od Preševa do Subotice

Subotica, Šid, Tutin, Sjenica, Preševo, Dimitrovgrad, Lajkovac, Beograd, Epigenia bar.

Fondacija Ana i Vlade Divac organizovala je radni doručak za predstavnike medija na kome su bili predstavljeni finalni rezultati projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“ koji se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa ciljem jačanja kapaciteta lokalnih zajednica, kao i najnovije akcije i donacije opštinama koje učestvuju u projektu.

Brojnim predstavnicima medija prva se obratila Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac koja je istakla da „jedan od prioriteta međunarodne zajednice treba da bude nastavak brige o loklanim zajednicama koje podnose teret izbegličke krize“.

„Izbeglice i dalje borave u Srbiji i sredstva donatora i međunarodnih organizacija treba da budu i dalje usmerena na pomoć lokalnim samoupravama jer je svim izbeglicama kao i lokalnom stanovništvu potrebno zadovoljiti osnovne životne potrebe, istakla je Ana Koeshall.

Miloš Živković, koordinator projekta izjavio je sumirajući rezultate projekta da je „Najveći rezultat projekta saradnja i druženje lokalnog stanovništva i izbeglica i njihovo zajedničko učestvovanje u akcijama, sportskim aktivnostima koje su organizovane u okviru projekta“.

„Niz volonterskih akcija i projektnih aktivnosti doprineo je tome da odnosi između izbeglica i lokalnog stanovoništva budu bolji i kvalitetniji, a predrasude koje su postojale smanjene su“, nadovezala se na to, Marija Đorđević, lokalna koordinatorka projekta u opštini Lajkovac (prihvatni centar Bogovađa)

Da su lokalni koordinatori i stanovništvo izuzetno značajni za projekat potvrdio je i Siniša Čađo, menadžer projekta pri USAIDu, „Marija, kao lokalni koordinator, ali ne samo ona već svi koordinatori i volonteri u sedam opština u kojima se sprovodi projekat zaslužni su za uspeh i rezultate rešavajući sa nama sve prepreke na koje smo naišli“.

Projekat vrednosti 700 000 dolara se sprovodi u 7 opština u Srbiji najviše pogođenih izbegličkom krizom (Subotica, Šid, Tutin, Sjenica, Preševo, Dimitrovgrad, Lajkovac) i u Beogradu.

Na doručku je bilo reči i o najnovijim donacijama i akcijama fondacije.

U okviru projekta, donirani su EKG aparati u 6 opština u vrednosti od 9000 dolara, školski nameštaj i kompjuterska opremu u 7 osnovnih škola u opštinama u kojima se sprovodi projekat u vrednosti od 30 000 dolara.

Takođe, humanitarna organizacija „Gajret“ u okviru Bajrakli džamije dobila je donacije u vrednosti od 7200 dolara –  mašinu za automatsko pakovanje hrane i mašinu za pranje i sušenje veša. Najnovija akcija u okviru projekta je serija inkluzivnih radionica u Subotici  za decu sa posebnim potrebama do 12 godina u prostorijama udruženja „Zajedno“ u kome sa lokalnom decom i decom migranta i njihovim roditeljima rade stručna lica. Kupljen je specijalan didaktički materijal igračke za ovo udruženje.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !