);

PORTAL “KO JE NA VLASTI” BELEŽI PRELETAČE

Bor, Beograd, Zaječar, Knjaševac, 26.07.

U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je preko 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora. Najviše  slučajeva da su lokalni odbornici prešli iz jedne u drugu stranku zabeležno je Kragujevcu 11, zatim sledi Merošini sa 10 dok je po šest odbornika stranački dres promenilo u Apatinu i Žablju.

Od danas na portalu “Ko je na vlasti”, koji je napravila organizacija CRTA a,  građani lako i brzo, na jednom mestu,  mogu da dođu do informacija stranačkoj pripadnosti odbornika, ko je menjao stranke nakon izbora, ko podržava vlast, a ko ne.

Iako bi bilo očekivano da se informacije o stranačkoj pripadnosti odbornika nađu na zvaničnim internet prezentacijama lokalnih samouprava, tih podataka nema. Posle godinu dana uspeli da na jednom mestu prikupimo i objavimo informacije o odbornicima u 170 gradova i opština” izjavio je Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima CRTE.

Šta je posledica preletanja?

„Politička korupcija“ na delu – izigrano poverenje i obesmišljeni izbori i izražena volja građana, jer skupštinska većina uz «pozajmljene odbornike» čini prekrojenu skupštinsku većinu u skladu sa nedemokratskim principima. Motivi preletanja nisu do kraja ispitani, ali postoje ozbiljne indicije da nisu iz ideoloških i političkih ubeđenja, već iz materijalnih razloga – koristoljublja.

Kako da se uključite?

Prijavite promenu „političkog dresa“ odbornika u vašoj ili susednoj opštini. Potrebno je samo da uradite jednostavnu registraciju OVDE. Popunjavanjem kratke forme, informacija o promeni političke stranke za naznačenog odbornika će doći do našeg tima i neće biti dostupna trećim licima. Nakon dalje provere i obrade, informaciju ćemo javno objaviti ali bez navođenja vas kao izvora.

Na osnovu ovih informacija mediji poput Istinomera će praviti dodatne analize.
Na ovaj način možete demonstrirati demokratsku odgovornost i ukazati na „preletanja“ odbornika i „promene“ u zastupanju politika i doprineti naporu za zaštitu izbornog prava građana a samim tim i demokratskog poretka naše zemlje.

Udruženje CRTA ne prikuplja i ne čuva vaše lične podatke koje ostavljate prilikom popunjavanja forme na portalu „Ko je na vlasti“. U slučaj ostavljanja vaše e-mail adrese, informacije će biti korišćene jedino u svrhu interne komunikacije između Vas i tima CRTE i neće biti deljena sa trećim licima.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !