);

BOR:“METAK“ kao dokaz funkcionalne pismenosti

Tamara

08.09.2017.

Promocijom romana METAK Tamare Simeonović  u Medija centu u Boru obeležen Medjunarodni dan pismenosti.

Tamara

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine. Podaci pokazuju da u svetu ima oko 900 miliona nepismenih, a najviše žena i dece.

Tamara Medija centar

Pismenost (englesk:i literacy) proizlazi iz latinske riječi literatus, učen čovek. World by map napravio je mapu sveta prema statističkim podacima o procentu (ne)pismenih. U srednjem veku kada je znanje izgubilo na svojem značenju pod pojmom pismenosti podrazumevala se samo „minimalna sposobnost čitanja latinskog“. Do 1950, godine  „pismen je onaj koji zna pisati i čitati, koji piše dobrim jezikom te ispravno pravopisno i gramatički“. Nakon 1950. uvodi se pojam funkcionalne pismenosti: „pismenost je poznavanje slova, veštine čitanja i pisanja, pismenost je veština stvaranja tekstova, veština pravilnog i smislenog pisanja“.

Tamara

A da je naša mlada sugradjanka Tamara savladala veštinu stvaranja tekstova i dostigla potpunu funkcionalnu pismenost pokazala je prepuna konferencijska sala Medija centra u Boru. Publika je uživala u besedama samog  autora.

O knjizi su govorili Snežana Antonijević, lektor i Zvonko Damnjanović predstavnik izdavača, Gradjanske čitaonice Evropa iz Bora. Najavljen je i novi deo ove romansirane trilogije čije izdanje i promocija očekuje znatiželjne čitaoce na sajmu knjiga u Beogradu oktobra meseca ove godine.

Podsećamo da je Tamare Simeonović, 2009. godine, kao učenice trećeg razreda srednje Ekonomsko-trgovinske škole u Boru, pisala na temu „Kosovo i Metohija je duša Srbije“, u organizaciji Centra za koordinaciju „Ujedinjena Srbija“, osnovanog na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu, i da je rad od pristiglih 5500 uvršten među 35 najbolja rada.

Share

2 thoughts on “BOR:“METAK“ kao dokaz funkcionalne pismenosti

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !