);
Breaking News

Rakita razvija pčelarstvo u Slatini

Bor, 12.10.2017.

Program razvoja pčelarstva u selu Slatina

Ispunjavajući ulogu društveno odgovorne kompanije, Rakita je tokom ove godine, u saradnji sa Udruženjem pčelara “Slatina”, pokrenula Program razvoja pčelarstva u ovom selu. Program se zasniva na prepoznavanju potreba pčelara u ovom kraju, kao i obezbedjivanju repromaterijala koji će omogućiti da se pčelarstvo podigne na viši nivo.

Održivost pčelarskog posla je osnovni cilj ovog programa i kompanija Rakita kroz implementaciju sredstava ima cilj da pčelarima omogući odredjenu dozu ekonomske održivosti, dakle da pčelarstvo u ovom kraju postane što više isplativo.

Prvi preduslov koji je trebalo ispuniti u ovom pogledu je obezbedjivanje repromaterijala koji će pčelarima omogućiti bolje pčelarske prinose. Konkretno, reč je o podizanju što više parcela medonosnog bilja koje će omogućiti što duži period pčelinje paše. Naravno, da bi se ovaj cilj ostvario, potrebno je obezbediti preduslove za tako nešto, a to je priprema zemljišta. Upravo u ovoj fazi svaki pčelar dobija 85 litara goriva, 300 kg djubriva, kao i 10 kg semena facelije. Prema planu, u proleće naredne godine svaki pčelar će dobiti po 20 sadnica medonosnog rastinja.

Učinak ovog programa biće prepoznat u narednim godinama kada sadnice medonosnog bilja omoguće preko potrebnu produženu pčelinju pašu.

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu “bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !