);

SAD – SRBIJA 1918-2018 diplomatski i kulturni odnosi

Bor, Zaječar, Beograd, 6.11.2017. Istorijski Arhiv Zaječar

U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“, održana je konferencija za štampu povodom početka realizacije projekta „ SAD – SRBIJA 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi”.

Na konferenciji su govorili: Gospođa Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, asistent za kulturu ambasade SAD Marija Bjelopetrović, Bora Dimitrijević, jedan od autora projekta, Vujadin Milošević, gradski većnik za kulturu Grada Zaječara i Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru, koji je i otvorio ovu konferenciju.

Projekat „SAD – SRBIJA 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi”, je koautorski rad g-dina Bore Dimitrijevića iz Zaječara, i g-dina Miladina Miloševića iz Beograda, i govori o dešavanjima na diplomatskom i kulturnom planu između dve države u navedenom periodu. Cilj je da se novim generacijama što više približe srpsko – američki odnosi. Projekat će se realizovati u dva segmenta, prvi u vidu postavke izložbe i drugi u vidu PowerPoint prezentacije.

Zamišljeno je, da izložba sa prezentacijom obiđe 16 gradova Srbije, počev od Zaječara početkom iduće godine i to sa izložbom koja će biti postavljena u Istorijskom arhivu u Zaječaru, dok će se prezentacija prikazati u Timočkom Omladinskom centru. Istaknuto je, da je projekat vredan za grad Zaječar, kako u pogledu unapređenja međudržavne saradnje, tako i u pogledu pružene finansijske podrške, koja doprinosi boljem razumevanju odnosa dva naroda.

Na konferenciji su se mogli čuti i neki od detalja ovog projekta, a pitanja su postavljali novinari, predstavnici medija, a relevantne odgovore davali učesnici konferencije. U svom govoru gospođa Erika Kin, ataše za kulturu ambasade SAD, izrazila je zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog projekta i saradnje sa nosiocima projekta.

Po završetku konferencije, uvaženi gosti obišli su prostorije i Depo zaječarskog Arhiva i upoznali se sa kulturnim nasleđem Timočke krajine.

Оставите одговор