);
Breaking News

26. januar – Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Bor, Beograd, Izvor: wwf.rs

Širom sveta 26. januara obeležava se Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen još 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

U Boru konzorcijum predvođen Društvom mladih istraživača Bor u okviru CSOnnect programa,  zajedno sa partnerskim organizacijama Gradjanskom čitaonicom Evropa Bor, Udruženjem Vilage i Grupom 55, doprinose jačanju i  učešću civilnog društva u procesu doživotnog obrazovanja o zaštiti životne sredine.

Svoj doprinos, DMI i partnerske organizacije daju sprovodeći obuke OCD i medija, analizu finansiranja zaštite životne sredine na lokalnom nivou, konsultacije sa predstavnicima javne uprave, edukacije učenika u školama od značaja za jačanje kapaciteta civilnog društva za uspešno delovanje u oblasti zaštite životne sredine i procesu pristupanja Srbije EU.

WWF u Srbiji sprovodi edukativni program Akademija za prirodu, koja svake godine okuplja 10 škola iz pet zaštićenih područja (Nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i Predela izuzetnih odlika Avala).

Učesnici Akademije tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica kroz interaktivne radionice uče o značaju zaštićenih područja, ekološkom otisku, uticaju čoveka na prirodu, ali o načinima učešća u zaštiti prirode.

„Deca koja danas polaze u školu odrastaće u svetu veoma drugačijem od onog u kome mi danas živimo. Posledice klimatskih promena i prekomernog iskorišćavanja prirodnih resursa će se intenzivirati i stvoriće nove ekonomske, tehnološke i društvene potrebe. U Akademiji za prirodu želimo da deci kroz boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama, omogućimo da upoznaju prirodu koja ih okružuje. Da spoznaju da su njen nerazdvojivi deo, postanu odgovorni prema njoj i budu njeni ambasadori“, kaže Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF-a u Srbiji.

Tokom dve godine, u rad Akademije uključeno je 20 škola iz 10 opština, i više od 300 učenika i nastavnika.
WWF takođe radi na razvijanju obrazovanih programa za posetioce zaštićenih područja, prvenstveno za đake i studente, koji kroz avanturu u prirodi bolje upoznaju zaštićena područja u Srbiji.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama