);
Breaking News

Bor obeležio Sretenje – Dan Državnosti Srbije

Bor, 15.02.2018.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije 15. februara, predstavnici opštine Bor i Saveza rezervnih vojnih starešina položili su cveće na spomenik palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Momčilo Radisavljević, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Bor. podsetio je prisutne o značaju očuvanja slobodarskih tradicija srpskog naroda.

U Domu kulture održana je svečana sednica i sečenje slavskog kolača Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Bor.

Svečanoj sednici i sečenje slavskog kolača prisustvovali su i čelnici opštine Bor predvodjeni predsednikom Aleksanrom Milikićem i predsednikom Skupštine Vidojem Adamovićem.

Povodom Dana državnosti Vojska Srbije organizovala je u Sportskom centru u Boru taktičko tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.

Pripadnici Kopnene vojske garnizona u Zaječaru, prikazali su samo deo naoružanja kojim vojska raspolaže. Najveću pažnju posetilaca privuklo je pešadijsko naoružanje i bacač granata.

Mladi su znatiželjno pratili prezentacije vojnika i starešina a stariji posetioci komentarišu da Vojska Srbije iz godine u godinu napreduje i da je sve modernije opremljena, te da se dosta toga promenIlo u odnosu na period kada su oni služili vojsku.

Poseban ton dao je i nastup dečjeg ansambla KUD-a Novo Selište Bor.

Slični taktičko-tehnički zborovi organizovani su još u Prijepolju, Užicu, Jagodini, Subotici, Loznici i Petrovcu na Mlavi.

Podsećanje

Na Sretenje 1804. godine u Marićevića jaruzi u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe time je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske. Na Sretenje 1835. godine donet je prvi moderni ustav Srbije.

Podizanju ustanka prethodila je seča knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivno pobile, zbog navodne nelojalnosti. Prema nemačkom istoričaru Leopoldu Rankeu, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića, decenijama potom.Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Sretenjski ustav donet 1835. godine

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski.

Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik, oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije

Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazavalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, zbog čega je ubrzo suspendovan. Velike sile su Sretenjski ustav smatrale previše liberalnim u odnosu na ustave evropskih zemalja tog vremena.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, od 1945. godine, Srbija je u sastavu Jugoslavije četiri puta usvajala najviši zakonodavni akt, a aktuelni je usvojen nakon osamostaljenja 30. oktobra 2006. godine.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !