);

Borski akcijaši obeležili svoj praznik

Bor, Pirot, Knjaževac, Mladenovac,  01.04.2018.

Okupljanjem ispred Doma kulture u Boru, borski akcijaši otpočeli su obeležavanje 1. aprila – Dan omladinskih radnih akcija.

Umesto na trasu danas ih je autobus odvezao na legendarnu planinu Crni vrh gde su sa svojim gostima iz Knjaževca, Negotina i Mladenovca položili cveće na spomen obeležje prvoj radnoj ratnoj akciji 1945. Bila je ovo prilika da se podsete na dešavanja na ovim prostorima od decembra 1944. pa sve do 22. aprila 1945. godine kada je oko 1630 omladinaca razvrstanih u 10 radnih brigada pripremilo i odpremilo novo izgradjenom prugom za Beograd preko 20.000 mdrvne mase i zasadili preko 20.000 novih sadnica. Bila je to i prilika da se ponovo sretnu i akcijaši različitih generacija sa mnogih gradilišta širom bivše Jugoslavije.

Susreli su se i Boško Antonijević, višestruki Udarnik, komandant i traser na mnogim radnim akcijama i Dragutin Čorbaloković jedan od dvojice još preživelih učesnika prve akcije 1945. godine.

Spasoje Bulbić, učesnik ORA Crni vrh 1945 evocirajući uspomene na dogadjaje iz ratne 1945. godine govorio je o obavezama koje je svaki akcijaš imao a to je da iseče po 3 m3  drva dnevno uz upotrebu ručnih testera.

Cveće i vence položili su pored udruženja akcijaša i predstavnici opštine Bor, Knjaževac, Negotin, Pirot i Mladenovac.

Za neke od zainteresovanih učesnika programa organizovana je projekcija filma o Crnom vrhu u Muzeju a zatim druženje u Domu kulture i zabava u restoranu Medalja u Sportskoj ustanovi u Boru.

 

 

Оставите одговор