);

Borba protiv karcinoma Srbije i Rumunije

Bor, Beograd, Požarevac, 4. april 2018.

Uz prisustvo ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović i ministra zdravlja Zlatibora Lončara danas je u Pažarevcu predstavljen početak sprovođenja strateškog projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije – Zajednička inicijativa Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pograničnom području: bolje dijagnostifikovanje i lečenje zloćudnih tumora – ROSECAN (eMSCode: RORS 193).

 Ovaj projekat finansira se iz IPA fonda Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije. Ukupna vrednost projekta je više od 11,6 miliona evra a, pored Opšte bolnice u Požarevcu i Ministarstva zdravlja, partneri na projektu su i Urgentna klinička bolnica „Pije Branzeu“ iz Temišvara -Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma „ONCOGEN“ i Okružna urgentna bolnica Rešica iz Rumunije.

Cilj ovog programa i saradnje dve zemlje je jačanje potencijala programskog područja za inkluzivan rast i poboljšanju kvaliteta života celokupnom stanovništvu na obe strane granice. Projekat to osigurava zajedničkim aktivnostima a u cilju obezbeđivanja pristupa modernim i efikasnim zdravstvenim uslugama, socijalnim uslugama, kao i uslugama kojima se omogućava pristup osnovnom obrazovanju.


Osnovni cilj projekta odnosi se na rešavanje jednog od glavnih izazovu u zdravstvu – borbu protiv karcinoma. Konkretne aktivnosti će se odnositi na podsticanje saradnje u oblasti onkologije između zdravstvenih ustanova sa obe strane granice kako bi se obezbedio pristup modernim i efikasnim specifičnim zdravstvenim uslugama za sve onkološke pacijente koji žive u regionu, sa ciljem da se produži njihov životni vek i poboljša kvalitet života.

Glavni očekivani rezultati
Korist od realizacije projekta će imati sledeće grupe
• Oboleli
• Opšta populacija
• Zdravstveni radnici i zdravstvene jedinice
• Zdravstvena zajednica Rumunije i Srbije
• Donosioci zdravstvene politike

Posebni očekivani rezultati

Poseban cilj:
Poseban cilj br. 1:
1.1. Umrežnjavanje svih bolnica i ustanova koje su obuhvaćene projektnim partnerstvom, kao i bolnica na programskom području Srbije (najmanje 15 bolnica);
1.2. Uvođenje ekspertskog sistemskog softvera za dijagnostifikovanje i lečenje onkoloških pacijenata u svim bolnicama u pograničnom području (uz mogućnost proširivanja izvan programskog područja – softver će biti dostupan svim bolnicama u ove dve zemlje);
1.3. instaliranje sigurnog sistema za čuvanje i prenošenje zdravstvenih podataka u svim partnerskim ustanovama u Rumuniji i svim zdravstvenim ustanovama na programskom području Srbije (najmanje 15 bolnica)
1.4. Izrada studije: Razvijanje naprednih dijagnostičkih postupaka za personalizovano lečenje raka u Rumuniji i Srbiji
1.5. Održavanje događaja kojima se obezbeđuje vidljivost projekta/ prenos znanja (ukupno 46 događaja)

Poseban cilj br. 2:
2.1. Izgradnja nove zgrade bolnice u Požarevcu koja ima šest operacionih sala i druga potrebna odeljenja za lečenje najčešćih vrsta raka;
2.2. Modernizovanje i nadograđivanje opreme potrebne za lečenje obolelih od raka, u svim partnerskim ustanovama.
2.3. Uspostavljanje Regionalnog centra za sprečavanje, rano otkrivanje i kontrolu malignih oboljenja u Požarevcu.

Poseban cilj br. 3:
3.1. Izrada Izveštaja, pod nadzorom ministarstava zdravlja Rumunije i Srbije i pod pokroviteljstvom nacionalnih onkoloških društava kako bi se unapredio sistem lečenja obolelih od raka i omogućilo izvođenje medicinskih i administrativnih procedura uz mogućnost da oboleli iz Srbije dobiju dijagnozu iz Rumunije a da se oboleli iz Rumunije leče u Opštoj bolnici Požarevac.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !