);

70 godina Svetskog dana zdravlja

Bor, 10.04.2018. Gradjanska citaonica Evropa

70 godina od prvog obeležavanja Svetskog dana zdravlja Svetske zdravstvene organizacije

Jedan od najznačajnijih datuma iz kalendara javnog zdravlja, Svetski dan zdravlja ove godine se obeležava pod sloganom „Zdravlje za sve“, a posvećen je dostupnosti zdravstvenoj zaštiti.

U obeležavanju Svetskog dana zdravlja organizacije civilnog društva, lekari i Doma zdravlja još jednom ukazuju na značaj zdravog načina života i prevenciju faktora rizika za nastanak najčešćih poremećaja zdravlja. U Boru je svakako značajno o zdravlju razgovarati o uticaju životne sredine i održivog razvoja.

„Udruženja gradjana koja deluju na teritoriji naše opštine kandiduju ovu temu u ovom trenutku kada se rudarenje na ovim prostorima nalazi pred novim izazovom i početku novih investicija. Gradjani postaju sve više svesni uticaja životne sredine na zdravlje. Udruženje gradjana IZBOR POSTOJI pokušaće da da neke odgovore na tribini, prvog radnog dana nakon Vaskrsa u UTORAK, 10.04.2018. sa odličnim predavačima i poznavaocima ove teme.“ izjavila je Irena Živković, predsednica, dodajući „Zato Vas pozivamo da zajedno u cilju promocije zdravlja dodjete i debatujete sa nama na ovu za naš grad i okrug značajnu temu.“

Ove godine Svetski dan zdravlja posvećen je dostupnosti zdravstvenoj zaštiti, a univerzalna dostupnost zdravstvenoj zaštiti, pored toga što doprinosi poboljšanju zdravlja ljudi, štiti zemlju od epidemija, utiče na smanjenje siromaštva, smanjuje rizik od gladi, obezbeđuje radna mesta, te podstiče ekonomski rast i ravnopravnost.

Društvo mladih istraživača i članovi konzorcijuma CSConnect Bor u okviru Ekoloških dana Bora sa partnerima u SREDU 11. Aprila pozivaju na druženje.

EKOLOŠKI DANI BORA 2018
POZIVNICA
POVODOM OBELEŽAVANjA SVETSKOG DANA ZDRAVLjA

SREDA 11. APRILA 2018.
U OSNOVNOJ ŠKOLI “ 3. OKTOBAR“ U BORU U 18:00
PROGRAM:

 18:00 – 18:05 Pozdravni govori organizatora i učesnika
 18:05 – 18:10 „Univerzalno zdravstveno osiguranje: svi, svuda“, spec. dr med. Snežana Čučović, specijalista higijene.
 18:10 – 18:20 Prezentacija: „Kako sačuvati zdrave bubrege“, VMS Danijela Buzejić, glavna sestra Službe hemodijalize OB Bor.
 18:20 – 18:35 Promocija knjige: „Doktor Perine najlepše priče o zdravlju“, dr Petar Paunović.
 18:35 – 18:45 Podela nagrada za najbolje likovne radove predškolske dece Ustanove „Bambi“ i učenika OŠ „3. oktobar“.

Ostali programi:

 Izložba najboljih likovnih radova dece Ustanove za dečju zaštitu „Bambi“ i učenika nižih razreda OŠ „3. oktobar“
 11.04.2018 Zdravstveni program od 8,00 do 10,00 pre podne u OŠ „3. OKTOBAR“: Besplatno merenje krvnog pritiska i šećera u krvi – Kabinet higijene i Polivalentna patronažna služba DZ Bor
 Akreditovano stručno predavanje za lekare u 13,30 „Novine u dijagnostici i terapiji hirurških stanja laparoskopskom metodom“ spec. dr med. Goran Bogdanović, opšti hirurg, u velikoj sali Doma zdravlja

ORGANIZATORI I UČESNICI:

 Dom zdravlja Bor, Opšta bolnica Bor, Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar
 Ustanova za dečju zaštitu „Bambi“,
 Srpsko lekarsko društvo – Podružnica Bor
 Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije
 Društvo mladih istraživača
 Fondacija „Dr Berislav Ristić Berko“
 Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor
 Crveni krst Bor
 Mediji, škole, udruženja građana i drugi učesnici

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !