);
Breaking News

9. MAJ DAN POBEDE I DAN EVROPE

Bor, Beograd, Moskva 09.05.2016.

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeležavaju se u Srbiji i širom Evrope nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata.

U Boru je u organizaciji Udruženja za negovanje slobodarsih tradicija i predstavnika ambasade Ruske Federacije, obeležen ovaj dan polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašističkog terora na Trgu oslobodjenja

Ove godine  obeležava se 73. godina od završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Proslava ovogodišnjeg Dana Evrope odvija se nekoliko dana uoči samita EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, na kojem se očekuje da se evropski i regionalni lideri obavežu na sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje bi za cilj imale efikasnije hvatanje u koštac sa aktuelnim izazovima poput pitanja migracija, bezbednosti, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

Budući da će teme povezanosti EU sa regionom i povezanost unutar samog regiona dominirati predstojećim samitom, „Poruke za Evropu“ kao lajtmotiv ovogodišnjih događaja povodom Dana Evrope pozivaju građane na širi dijalog o Evropi i sa Evropom.

Seriju događaja, koje organizujemo u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji, započinjemo u sredu, 9. maja, na beogradskom Trgu Republike, gde će od 12 do 15 časova biti organizovana tradicionalna Ulična akcija. Štand će u 12 časova posetiti predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja, generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić, kao i članovi Izvršnog odbora, koji će se pridružiti razgovoru sa građanima.

Istog dana u večernjim časovima na Cvetnom trgu u Beogradu biće upriličeno Filmsko veče na otvorenom – premijerna projekcija francuskog filma „Limijer“ Tjerija Fremoa. Projekcija počinje u 20 časova, ulaz je slobodan.

U Rusiji se 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Na dan kada Moskva računa da je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi. Na poziv ruskog ruskog predsednika, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ove godine

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama