);
Breaking News

Podrška poljoprivredi

Bor, 12.09.2018.

Podsticajne mere u poljoprivredi lokalne samouprave za 2018. godinu


U 2018. godini raspisano je ukupno dva konkursa za korišćenje sredstava po programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Grada Bora, od kojih jedan u junu, a drugi u avgustu mesecu ove godine.

Poljoprivredni proizvođači i udruženja mogli su da konkurišu za sredstva koja bi utrošili na edukaciju poljoprivrednih proizvođača, za kupovinu nove opreme u pčelarstvu, kupovinu priplodnih ovaca i kupovinu sadnog materijala iz oblasti voćarstva i vinogradarstva.

Prema rečima LJubiše Repedžića, člana gradskog veća zaduženog za poljoprivredu:
„Za edukaciju poljoprivrednih proizvođača izdvojeno je 400.000 dinara, a za ova sredstva mogli su da konkurišu sva poljoprivredna udruženja i poljoprivredne zadruge sa teritorije Grada kako bi organizovali predavanja iz oblasti poljoprivrede. Udruženja poljoprivrednika i poljoprivredne zadruge mogli su da konkurišu za 30.000 dinara po predavanju, a u maksimalnom iznosu od 100.000 dinara, pri čemu su subvencije dodeljivane u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od 100% vrednosti predavanja.
Za kupovinu opreme u pčelarstvu izdvojeno je 2.500.000 dinara. Pravo na subvencionisanje imali su sva poljoprivredno registrovana domaćinstva i udruželja sa teritorije Grada Bora koji u svom pčelinjaku imaju od 5 do 500 košnica. Oni su mogli da konkurišu za maksimalni iznos od 100.000 dinara, a subvencije su dodeljivane u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od 50 % od vrednosti kupljene opreme.
Konkurs koji podrazumevam kupovinu priplodnih ovaca raspisan je u dva navrata ove godine. U prvom, izdvojena sredstva za ovu namenu bila su u ukupnom iznosu od 3 000 000 dinara. Uslovi konkursa omugućavali su svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije Grada Bora nepovratna sredstva u iznosu od 50% od vrednosti kupljenih grla, a u najvišem iznosu od 300 000 dinara po proizvođaču.“

U drugom konkursu, koji je otvoren do 28.09.2018. godine, izdvojena sredstva za osnaživanje stada iznose 2 085 000 dinara po istim uslovima.
Konkurs za kupovinu sadnog materjala iz oblasti voćarstva i vinogradarstva je još uvek aktivan. Izdvojena sredstva iznose 1 500 000 dinara, a pravo na konkurs imaju svi poljoprivredni proizvođači registrovani na teritoriji Grada Bora. Poljoprivredni proizvođači su u prilici da konkurišu za najmanje 100 sadnica, odnosno 500 sadnica/kalema vinove loze ili 1000 živića jagoda. Subvencija iznosi 50% od ukupne cene kupljenog sadnog materjala, a u najvišem iznosu od 100 000 dinara po korisniku.

Po prvom konkursu objavljenom juna meseca ove godine, subvencije za kupovinu opreme u pčelarstvu dobila su tri pčelarska udruželja, Udruženje pčelara „Krivelj“, Udruženje pčelara „Slatina“ i Udruženje pčelara „Albina“, a subvencije koje su predviđene za kupovinu priplodnih ovaca dobila su četiri gazdinstva, dva iz Metovnice i po jedno iz Gornjana i D.B. Reke..

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор