);

Bor: Od nedelje do godine mobilnosti

Bor, 22.09.2018. Gradjanska citaonica Evropa #mobilityweek

Evropa je svojim programom energetske tranzicije otpočela stalnu promenu ka smanjenu emisije CO2. Kao odgovor na zahtjev čelnika EU-a iz marta ove godine Komisija priprema prijedlog strategije EU-a za dugoročno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Mladi Bora okupljeni u više organizacija civilnog društva u okviru Doma omladine organizovali su niz aktivnosti i otpočeli svoju GODINU MOBILNOSTI.

Sa obležavanjem Evropske nedelje mobilnosti koju je sproveo Dom omladine Bor, počela je godina mobilnosti u našem gradu.

Ovu nedelju mladi su obeležili nizom poligona spretnosti u više dana, a koji su imali za fokus promociju biciklizma kod borskih srednjoškolaca.

Početak nedelje mobilnosti simbolično je počeo konferencijom, zatim se nastavio sa tri kursa spretnosti biciklom.

Naredna aktivnost jeste poseta naše, a svetski poznate cikloturiste i prepoznate spisateljice Snežane Radojčić koja će posetiti Bor 21. oktobra i predstaviti svoj put “BICIKLOM KROZ SVET” u prostorijama Doma omladine Bor.

Još jedan od razloga koji je pokrenuo mlade jeste trend takozvanih “zelenih” načina prevoza koji postaje sve popularniji u svetu. Naime mnogi gradovi su čak i u Srbiji počeli praviti planove i razrađivati alternativne načine prevoza u vidu prvljenja biciklističkih staze i pripreme za servise javnih bicikli. Radi se o urbanoj mobilnosti građana koja u isto vreme kombinuje pozitivne efekte kao što su briga o ekologiji, zdravlje gradjana kao i o urbanom uređenju naših gradova.

Mladi kažu – Ipak se okreće

 

Оставите одговор