);

SOVA SANJANA U BORU

Bor, 24.09.2018. Tanjug

Novi avion „Sova“, koji je pančevačka Utva samostalno napravila posle više od 30 godina, uspešno je obavio probni let na aerodromu u Pančevu.

Rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi Aleksandar Petrović, boranin koji je svoje osnovno obrazovanje sticao u OŠ 3.oktobar u Boru, stasao je u vrsnog  Mašinskog inženjera, poput oca Novice, nekadađnjeg direktora FOD-a, rekao je novinarima:

Sova“ je jednomotorni avion, niskokrilac, namenjen za obuku, sportsko i turističko letenje, avio taksi prevoz i panoramsko razgledanje, za koji će u narednih 10 meseci biti završena sertifikacija, kako bi mogla da počne serijska proizvodnja sa cenom između 250.000 i 350.000evra.

Petrović je rekao da je vrednost razvoja tog aviona ispod milion evra, kao i da očekuje veliku zainteresovanost na inostranim tržištima i da će moći da ispune sve narudžbine kada je reč o broju letelica. Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara. Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.


Pilot Zoran Španović je rekao da je „Sova“ proizvod domaće pameti i da je ta letelica u kategoriji avionta tipa „Cesna“ i „Pajper“. „Sova je izuzetno konkurentan aviona, izuzetnih performansi“, rekao Španović dodajući da avion ima najmoderniju digitalnu opremu i može da leti i danju i noću, po svim uslovima.

Avion se opciono može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije.

„Sova“ je jednomotorni avion, niskokrilac, kompletno metalne strukture tipa ‘ljuska’, sa motorskom oblogom i terminezonima od kompozita. Avion je četvorosed konfiguracije “side by side“, sa fiksnim stajnim trapom, tipa tricikl. Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste.

Program 41 M, poznatiji kao „Sova“, finansira preduzeće Jugoimport SDPR koje je od prošle godine većinski vlasnik (97 odsto) Utve.

Utva je ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona. UTVA je posle više od 30 godina uspela da samosalno projektuje, napravi i počne ispitivanje novog aviona.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !