);

ZAŠTO PLAĆAMO POREZ?

Bor, 07.10.2018. Naled

Porezi predstavljaju najvažniji izvor prihoda budžeta i bez njih država ne bi mogla da finansira javna dobra i zajedničke potrebe, kao što su javni red i mir, obrazovanje, infrastruktura, zdravstvo, zaštita svojine, odbrana i slično. Otkad postoji država postoji i potreba da se finansira kako bi građanima pružala usluge od opšteg značaja.

Novac iz budžeta se troši na plate zaposlenih (državni sektor), penzije, finansiranje vojske, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanje, ali i za kapitalne investicije države u infrastrukturu, podsticaje u poljoprivredi i drugim privrednim granama, subvencije u raznim oblastima, otplatu dugova, očuvanje dugoročne stabilnosti zemlje i slično.

U 2018, kao i prethodne godine, najizdašniji prihodi u okviru poreza jesu PDV, akcize i carine, dok u okviru redovnih neporeskih prihoda najviše učestvuju prihodi od prodaje dobara i usluga, kao i takse i naknade.

Siva ekonomija je prepreka za izgradnju kvalitetnijeg života svakog pojedinca. Smanjenje sive ekonomije, odnosno bolja naplata poreza znači veća ulaganja u infrastrukturu ili socijalnu zaštitu, odnosno povećanje izdvajanja za penzijski fond i unapređenje zdravstva. Obim sive ekonomije u Srbiji kod registrovanih preduzeća u prethodnih pet godina smanjen sa 21,2 na 15,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Smanjenje obima sive ekonomije jedan je od strateških prioriteta države zbog čega je 2017. i 2018. Vlada Srbije proglasila za godine borbe protiv sive ekonomije kada je država prvi put uključila privredu i građane u definisanje sistemskih rešenja za smanjenje obima sive zone. Ključne efekte daje primena Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji je pre tri godine usvojen na inicijativu NALED-a i Saveza za fer konkurenciju.

Novo-staro rukovodstvo Saveza za fer konkurenciju

Savez za fer konkurenciju čini 26 društveno odgovornih kompanija, među kojima su najveći poreski obveznici i poslodavci u zemlji, koji godišnje u budžet uplate više od milijardu evra i zapošljavaju više od 40.000 radnika. Tokom 2018. Savez i NALED su pokrenuli i obezbedili blizu 1,5 miliona evra za realizaciju projekata i inicijativa usmerenih na suzbijanje sive ekonomije kao što su podrška koordinaciji i usklađivanju rada inspekcija, uvođenje sporazuma o priznanju prekršaja, razvoj zakonskog okvira i softvera za prijavu sezonskih radnika, jačanje kapaciteta inspekcija i sudova, nagradna igra sa fiskalnim računima i dr. Projekti se realizuju uz podršku međunarodnih partnera kao što su GIZ, EBRD, USAID, Holandija i Norveška.

Na nedavnoj sednici, članovi Saveza ponovo su izabrali predsednika UO Societe Generale banke Gorana Pitićaza predsedavajućeg dok su potpredsednici direktor za odnose s javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija Vladimir Tipsarevići partner i rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove u kompaniji KPMG Igor Lončarević.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !