);
Breaking News

19 Ugovora poljoprivrednicima

Bor, 15.10.2018. AgroINFO

U Gradskoj upravi u Boru danas je 19 poljoprivrednih proizvođača  potpisalo ugovore o dodeli podsticajnih sredstava – subvenciji po Programu mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji GU Bor za 2018. godinu. .

Njih šest opredelilo se za subvencionisanu kupovinu ovaca, a 13 za nabavku voćnih sadnica .

Sav novac iz agrarnog budžeta još uvek nije utrošen, tako da se nastavljaju subvencionisana davanja kupovine sadnog materijala i povećanje osnovnog stada.

Porodično poljoprivredno gazdinstvo jeste osnovni oblik organizovanja poljoprivredne proizvodnje.

U zavisnosti od svoje ekonomske snage porodično poljoprivredno gazdinstvo može biti:
1) komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo;
2) nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo.
Komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo jeste ono poljoprivredno gazdinstvo koje je tržišno usmereno i koje može pod uslovima utvrđenim  zakonom ostvariti pravo na podsticaje.
Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo jeste ono poljoprivredno gazdinstvo koje nije tržišno usmereno, a čiji je nosilac korisnik penzije ostvarene po osnovu poljoprivredne proizvodnje.
Svojstvo nekomercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva utvrđuje se prilikom registracije odnosno obnove registracije u Registru poljoprivrednih gazdinstava..

U ime dobitnika sredstava po Programu mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji GU Bor za 2018. godinu zahvalila se Seka Vanucić ćije je domaćinstvo subvencionisano sa 300.000,00 dinara za kupovinu priplodnih ovaca.

Seka i Grade Vanucić u Gornjanu prave čak sedam vrsta vrhunskih sireva kojima snabdevaju hotel Jezero i neke od restorana u Boru. Uz proizvodnju organske hrane, razvijaju i ruralni turizam u selu Gornjane, koje sada već zovu „mala Švajcarska“, Vanucići su pokrenuli proizvodnju sireva prema sopstvenoj tehnologiji zasnovanoj na tradicionalnoj pripremi mlečnih proizvoda ovog kraja.

Subvencije pčelarima su već ranije dodeljena a postoji mogućnost stalne podrške zainteresovanim pčelarskim udruženjima.i njihovim članovima.

Tekst ODLUKE o raspodeli sredstava možete preuzeti OVDE

OdlukaORaspodeliSredstava

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !