);
Breaking News

Cilj je povećati podsticajna sredstva u narednoj godini

Bor, Beograd, 26.10.2018.

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavio je dragačevskim poljoprivrednicima pogodnosti koje donose državni podsticaji.

Radošević ističe da je prepoznat značaj subvencionih mera, jer u odnosu na prošlogodišnjih 760 zahteva, ove godine na adresu ministarstva stigao je čak 1271zahtev.

„Raduje me što mladi pronalaze svoj interes da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Država kroz konkretne podsticaje želi da im pruži podršku i priliku, da što je moguće lakše otpočnu svoj biznis na selu. Ova godina bila je uspešna jer smo imali dobre rezultate u proizvodnji kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe, ali svakako nas čeka jedna borba za što više sredstava za 2019 godinu, kako bi stvorili još bolje uslove za naše poljoprivrednike. Više sredstava daće nam priliku da možda kreiramo neke nove mere, da što snažnije podržimo naše poljoprivrednike jer oni to zaslužuju. Ove godine počeli smo po prvi put da koristimo sredstva predpristupnih fondova EU, imamo 20 ugovora i to je jak mehanizam kroz koje ćemo moći dodatno pomoći našu poljoprivredu“, izjavio je Radošević prilikom poseste dragečevskom selu Puhovo.

U Vladi Srbije su 24.10. 2018. poljoprivrednicima uručena rešenja o dodeli bespovratnih 175miliona evra iz programa IPARD Evropske unije (EU) za kupovinu nove opreme i mehanizacije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je program IPARD prekretnica koja je omogućila da Srbija postane deo zajedničke evropske poljoprivredne politike.

„Želimo da srpskim poljoprivrednicima nabavkom traktora i ostale opreme obezbedimo prave i efikasne alate kojim mogu da obavljaju svoj posao“, kazao je Fabrici i podsetio da je poslednjih godina udvostručen izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će do kraja novembra biti raspisan još jedan poziv za podsticaje IPARD poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji.

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор