);
Breaking News

Topla jesen otežava radove u voćnjacima

Bor, Zaječar, 05.11.2018. Mihajlo Žikić dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

Topla jesen otežava radove u voćnjacima i odlaže sadnju voćnjaka

Površinski sloj zemljišta je isušen zbog manjih količina padavina u protekla dva meseca a pre toga je  sabijen od julskih kiša pa je jako otežana priprema zemljišta za jesenju sadnju voća. Ukoliko uskoro ne bude padavina jesenja sadnja će jako kasniti ili će zemljište biti loše pripremljeno za sadnju. Obzirom da nikako ne treba saditi voćke u loše spremljenu zemlju jer će to drastično smanjiti prijem, preporuka je da se sačeka sa pripremom  i sa sadnjom do prvih padavina, a da se voćke ne sade u loše pripremljenu parcelu već da se utrape do povoljnijih uslova. Ukoliko se loši uslovi nastave u toku novembra i decembra onda je bolje odložiti sadnju za proleće nego po svaku cenu insistirati na jesenjoj sadnji. Ukoliko se sadnice posade u krupnu, loše pripremljenu zemlju postoji opasnost od isušivanja i izmrzavanja korena, pa i cele sadnice, i u tom slučaju će prolećna sadnja biti bolja opcija za proivođače jer će zemljuište biti bolje pripremljeno i sa odgovarajućim sadržajem vlage posle zimskih padavina.

Ukoliko se produži topla jesen, zasadi voća neće pripremljeni ući u zimsko mirovanje. Iz tog razloga preporučuje se da se u prvoj polovini novembra odradi prskanje zasada  5% rastvorom uree iz dva razloga-prekid vegetacije i bolja humifikacija lišća u toku zime. Ovakav vid prekida vegetacije omogućava voćkama da boljhe pripremljene uđu u zimsko mirovanje i manja je verovatnoća da će doći do zimskog izmrzavanja nesazrelih letorasta. Takođe, opalo lišće je izvor zaraze tj. pojedine bolesti prezimljavaju na njemu, pa je od velike važnosti da se lišće što pre raspadne(uđe u proces humifikacije) u voćnjaku.

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva..

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !