);

OBELEŽENA LEKARSKA SLAVA

Bor. 14.11.2018

PROSLAVLJENA SLAVA SV. KOZME I DAMJANA – SVETIH BEZMITNIH ISCELITELJA U DOMU ZDRAVLJA U BORU
Sveti Kozma i Damjan, Sveti Vrači, ( 14. novembar) je dan kada se obeležava esnafska slava lekara.
Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. Lekari svake godine obeležavaju svoju slavu obredom sečenja slavskog kolača. Slavu Sveti Vrači obeležili su i  zdravstveni radnici Opšte bolnice  i Doma zdravlja Bor. Domaćin ove godine bio je  Dom zdravlja Bor na čelu sa direktorom. Dr. Vesnom Radosavljević.Iduće godine domaćin lekarske slave biće Opšta bolnica Bor i njen kolačar Dr. Stevan Mejlanović. 
Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Učili su se raznim „lekarijama“, pa kako »badava primaše, tako i badava davaše«. Zbog toga su ih nazvali „besrebrnici“ jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i uz put širili htišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začudžujući, često iscetliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima.

 

O današnjem danu svojom prigodnom besedom obratio se i Prof dr.Goran Golubović, koji je svoj stav rekao za naš portal: “ U sjajnoj atmosferi i ove godine proslavili smo esnafsku slavu. Neka nam Gospod Isus Hristos, najveći lekar i iscelitelj naših duša i tela, podari blagodat kako bismo bili dostojni nastavljači lekarske veštine svetih besrebrenika Kozme i Damjana.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !