);

804 miliona dinara za razvoj zadrugarstva u Srbiji

Bor, Beograd, Zaječar, 23.11.2018. BETA – AgroINFO

500 zadruga u 500 sela

Ministar bez portfelјa zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić rekao je danas da su 73 zadruge u Srbiji dobile 804 miliona dinara za dalje unapredjenje proizvodnje, što će uticati na oko 4.600 poljoprivrednika, zaposlenih i njihovih porodica.

Tokom potpisivanja ugovora o dodeli tih sredstava, kojem su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i zadrugari, Krkobabić je rekao da je to „istorijski dan“, da će država nastaviti da se bavi obnovom zadrugarstva u Srbiji.
„Za godinu i po dana koliko sprovodimo ovaj projekat, otvoreno je 319 novih zadruga. Dve trećine se nije javilo na konkurs, za finansijsku asistenciju“, rekao je Krkobabić što, po njegovim rečima, znači da  sama sredstva nisu bila motiv.

On je dodao da su do sada osnovane zadruge bile „inicijalna kapisla“ za oživljavanje sela, što je bio prioritet Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), čija je ideja 2011. godine i bila da se za dve godine otvori „500 zadruga u 500 sela„.

„Srbija nije prepoznavala (važnost) sela i rubnih područja. Šaljem apel da se na ovome napredak ne zaustavi, već da selo udje i u Ustav i u državne strateške dokumente“, rekao je Krkobabić.

Ocenio je da je važno što je 21 zadruga dobila sredstva za više faze prerade proizvoda, kao i da su do sada osnovane tri složene zadruge, kojima je dodeljeno po 500.000 evra.

„Ključ zadrugarstva je u poverenju… Svaku dobru ideju i projekat ćemo podržati. Prva od dve složene zadruge kojima su dodeljena sredstva je pionirski projekat koji će pokušati da reši decenijski problem malinara u Srbiji, a druga će omogućiti voćarima iz Slankamena da svoje proizvode prerade i izvezu“, izjavio je Krkobabić.

Predsednik odbora SANU za selo Dragan Škorić je izjavio da je cilj celokupnog projekta da srpska poljoprivreda postane konkurentna na svetskom tržištu, i da se nada da će u predstojećim godinama složene zadruge početi da se usložnjavaju u korporacije, kako bi postale deo globalnog sistema za proizvodnju hrane.

„Zadruge će probuditi 73 sela i postaće nosioci njihovog razvoja. Trudićemo se da angažujemo naučnike i stručnjake, jer bi njihovo znanje zlata vredelo za oporavak srpskih sela. Treba da aktiviramo resurse, poput zemljišta, koja su bolja od većine država u Evropi“, kazao je Škorić i pozvao na osnivanje istraživačkih centara koji bi pomogli pojedinačnim poljoprivrednicima ili zadrugama.

Predsednik Zadružnog saveza Nikola Mihailović je zahvalio nadležnom ministarstvu i svima koji se bave sprovodjenjem projekta, a predsednik Zadružnog saveza Vojvodine rekao je da mediji danas više ne pišu „samo o uspehu sportista, nego i o uspehu zadruga“.Na skupu je najavljeno da će projekat biti nastavljen u narednim godinama.
Ove godine je zahtev za sredstva podnelo 207 zadruga, a najveći broj zadruga kojima su dodeljena sredstva se bave stočarstvom (14), ratarstvom (12). Sredstva su dodeljena i zadrugama koje se bave voćarstvom i pčelarstvom i koje se nalaze u pet upravnih okruga južne Srbije.

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор