);

30 000 POSETILACA NA 12. FESTIVALU NAUKE

BOR, BEOGRAD, NOVI SAD, KRAGUJEVAC, 02.12.2018. PR

  1. Festival nauke: Zemlju budućnosti obišlo više od 30 000 posetilaca

Kroz jedinstvenu Zemlju budućnosti, kako je glasila tema ovogodišnjeg Festivala nauke, tokom četiri dana na Beogradskom sajmu prošlo je više od 30 000 posetilaca iz cele Srbije i regiona!

Najveća naučna zabava u ovom delu Evrope, koja je okupila više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije, sa više od 6000 izvedenih eksperimenata provela je posetioce svih uzrasta kroz naučne izazove, interaktivne postavke i brojne avanture iz ne tako daleke budućnosti. Sa ciljem da pokaže kako bi trebalo da izgleda naša planeta u budućnosti, Festival nauke ove godine je kroz hale 3, 3A i halu 5 otkrio posetiocima i šta bi svako od nas može da uradi da se to ostvari. Posetioca koji su se upustili u putovanje u Zemlju budućnosti dočekalo je preko 700 naučnika i naučnih demonstratora spremnih da svojim znanjem i umećem naprave što lepše, zelenije i bezbednije mesto za život.

Najmlađi posetioci uživali su u eksplozivnim eksperimentima, naučnim pričama i izumima koji prkose granicama fizike. Uz smeh, aplauz i usklike ispratili su više od deset naučnih trupa iz SAD i Evrope koji su nastupali na Naučno-fantastičnoj bini. Oni stariji izučavali su kako će izgledati prevozna sredstva budućnosti, koje će energente koristiti i u kakvim će domovima živeti.  Svi zajedno mogli su da se igraju na velikom naučnom igralištu, na kome su uz pomoć reciklaže novi život dobile stare sprave za vežbanje. Kroz životinjsko carstvo vodile su ih male šumske životinje, bili su u prilici da saznaju i pregršt saveta o preživljavanju u divljini, a osnove neuronauka savladali su uz pomoć originalnih uradi sam uređaja.

Prvi put ove godine Festival nauke predstavio je generaciju počasnih Ambasadora nauke, osnovaca i srednjoškolaca iz svih krajeva zemlje čiji su originalni izumi i naučne avanture oduševili posetioce zone Ekspertinejdžera. Njihova misija narednih godinu dana biće da prenose kako znanje, tako i ljubav prema nauci vršnjacima u svojim gradovima, šireći dalje iskustva stečena tokom rada na festivalu.

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije koja svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Društvo mladih istraživača Bora organizovalo je posetu 12. Festivalu nauka u Beogradu za 150 učenika i nastavnika koji su sa tri autobusa krenuli na celodnevno druženje sa naukom put prestonice.

Zemlja budućnosti ugostila je naučnike iz celog sveta!

Od robota koji primaju restoranske porudžbine preko vode koja gori, pa do recikliranih sprava za vežbanje, Festival nauke je ove jeseni od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu pored brojnih naučnika i institucija iz Srbije, okupio i naučne timove iz sedam drugih zemalja. Svi oni su uz interaktivne šou programe, uzbudljive eksperimente i brojne izazove proveli posetioce na jedinstveno putovanje kroz Zemlju budućnosti, kako je i glasio ovogodišnji slogan Festivala nauke.

Prvi put na Festival nauke došao je i Antoan Delaforž iz Francuske, koji je Srbiju zavoleo tokom studentske razmene pre deset godina, a sada sa sobom dovodi neobičnog saputnika. Robot sa kojim dolazi poslužiće da posetioci festivala bolje razumeju na koji to način roboti mogu da nas razumeju. „Moj posao je da kreiram matematičke modele i kompjuterske programe koji pomažu robotima da razumeju ono što su čuli sopstvenim ušima, odnosno mikrofonima“, tvrdi Antoan zbog čega će na Festivalu nauke, između ostalog, svog robota staviti pred prilično zahtevan izazov – primanje porudžbine u restoranu od bučne ekipe gladnih gostiju. Francuska Akademija Fratelini takođe će se predstaviti posetiocima festivala, izvodeći neverovatne cirkuske akrobacije, šetajući sve vreme na tankoj liniji zakona fizike koje, po potrebi, krše bez problema.  Nesvakidašnji španski kolektiv Gišot de vuit vratio se na Festival nauke sa svojim neverovatnim spravama koje pojmu reciklaža daju sasvim novo značenje! „Mi smo ekipa koja smatra da je mašta, a ne inteligencija, najvažnija stvar koju čovečanstvo ima i da, na svu sreću, još uvek nismo sve izumili“, poručuju oni. Zbog toga pozivaju sve posetioce da istraže najveći poligon za igru na ovogodišnjem festivalu, prepun najrazličitijih sprava za vežbanje i rekreaciju kojima su podarili novi život. „To su stare sprave za vežbanje koje, kada odsluže svoje u teretanama, postaju sprave za igranje na našim radionicama. Učinilo nam se da one mogu da imaju još mnogo namena koje samo treba da otkrijemo.“

Iz SAD na Festival nauke ponovo je stigao poznati neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, koji je svetsku popularnost stekao svojim naučnim uradi sam projektima. Sa ciljem da neuronauku približi svima, Gejdž već godinama radi na najrazličitijim, veoma povoljnim uređajima koji mogu da zamene skupu laboratorijsku opremu. „Srpski Festival nauke jedan je od najboljih naučnih događaja kojima sam prisustvovao“, navodi on podsećajući se svog prethodnog druženja sa beogradskom publikom. „Bilo je divno videti toliko naučnika, fakulteta i istraživača koji su osmislili toliko kreativnih načina da prikažu nauku onakvom kakva ona jeste – zabavnom! Publika je bila voljna da uči, spremna da učestvuje. Bilo je divno i radujem se ponovnom dolasku.“ Prvi put ove godine festival je ugostio i Fascinantni fizički teatar koji dolazi iz Češke! „Veoma smo uzbuđeni i jedna čekamo da vidimo nove, zabavne naučne stvari koje pripremate. Nikada nismo bilo na beogradskom Festivalu nauke, ali prema onome što smo čuli, zaista postoji mnogo razloga da se radujemo poseti!“ Ova ekipa trudi se da, uz malu pomoć fizike, pokaže da su složeni zakoni i formule sasvim jednostavni kada se primene u svakodnevnom životu. „Naši eksperimenti izvode se uz stvari koje možete pronaći u bilo kojoj uradi sam radnji. Međutim, ukoliko ovo što mi radimo probate da uradite u nekoj radnji, verovatno će vas izbaciti. Mi, na primer, pravimo instrumente od oluka za kišu i verujte nam na reč, mnogo je zabavno kada u nekoj radnji morate da isprobate tonalitete različitih cevi!“

I poljski tandem Hevelijuze Nauki ove godine učestvovao je na festivalu po drugi put, ali priznaju da im zbog toga nije nimalo lakše. „Kada negde nastupate prvi put, onda date sve od sebe i ako publika odreaguje – odlično. Ali ako ne odreaguje, onda se tešite kako nas neće ponovo videti“, dodaju kroz smeh Tomaš i Pavel. „Ali kada vas negde pozovu po drugi put, onda su stvari malo složenije. Znači da smo se dopali ljudima. Žele više od nas. Imaju veća očekivanja, pa i mi moramo dodatno da se potrudimo!“ Vođen tom idejom, ovaj dvojac spreman je da prošlogodišnju Tajnu naučnu agenciju sada pošalje u svemir! To znači da će posetioci Festivala nauke moći da vide šta kakve sve veštine tajni naučni agenti moraju da imaju kako bi što lakše rešili svemirske probleme.

Za umetničko-naučni kutak festivala pobrinuo se Bogomir Doringer i Sofija Kantorović koji u Beograd stižu sa timom Univerziteta u Beču i nesvakidašnjim spojem magnetizma i ferofluida. „Posetioci festivala treba da očekuju strah, zato što se većina ljudi plaši ferofluida. U pitanju je materijal koji se transformiše pred njihovim očima. Ali kroz razumevanje i kroz kreativan proces oni će zavoleti taj materijal i biti fascinirani njime“, navodi Doringer. „Mislim da je XXI vek pre svega zanimljiv za nauku i tehnologiju. Kreativna rešenja koja su relevantna za društveno-političku sferu sve više dolaze iz saradnje naučnika i umetnika.“

I ove godine na Festival nauke dolazi omiljena ekipa iz Estonije AHHAA Naučni centar! Za Zemlju budućnosti pripremili su sasvim nov naučni šou program u kojem će se poigrati sa najneverovatnijim svojstvima vode. „Čak sedamdeset procenata našeg mozga čini voda, pa ako uzmete to u obzir, onda to znači da ove redove trenutno čita voda, baš kao što ih je voda i napisala. Svakako, verovatno najzanimljivija stvar koju ćete videti u našem programu jeste voda koja gori“, objašnjavaju kroz šalu pozivajući sve da učestvuju u njihovim eksperimentima. To im je posebno važno jer žele da posetioci napuste festival sa novim znanjima i željom da dalje sami istražuju svet oko sebe. Zato kao glavno obeležje Zemlje budućnosti navode upravo obrazovanje! „U Zemlji budućnosti kvalitetno obrazovanje bi trebalo da bude dostupno svima. Škole bi trebalo da se nalaze i u najudaljenijim krajevima sveta, kao i da budu otvorene za đake svih uzrasta.“

Deseti  put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke.

Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

Sponzori dvanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !