);

KINESKI ZIJIN PREUZEO RTB BOR

Bor, Beograd, Peking, 18.12.2018. 

Ziđin – Zijin Mining Group Company Limited (ZIJMY)  je zvanično preuzela RTB BOR. Ambasador Kine Li Mančang zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na maksimalnoj podršci projektu za RTB Bor i izrazio nadu da će u narednim godinama biti još više zajedničkih projekata Srbije i Kine. 

„Posebno treba da zahvalim narodu Srbije što veruje kineskoj kompaniji i sto joj je pružio ovakvu jednu šansu“, rekao je Li, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o pristupanju novog član, odnosno o preuzimanju RTB-a Bor.  Li je zahvalio i ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću što je uložio veliki trud, kao i izvršnom direktoru Ziđina i starijem potpredsedniku te kineske kompanije Džordžu Fangu što je uspešno doveo projekt do ove svečanosti. 
„Tokom realizacije očekujemo još pomoći, podrške zaposlednih i Vlade Srbije. U nekoliko proteklih godina između naše dve zemlje potpisano je ili je realizovano dosta projekata. Očekujem da će ih narednih godina biti još više. Zato hoću da naglasim, ovo je tek početak“, rekao je Li. 

Džordž Fang je istakao da je danas veoma poseban dan za Ziđin i  RTB Bor naglasivši da vidi svetlu budućnost u Boru:
„Zahvaljujemo na prilici koju smo dobili od srpskog naroda, od srpske Vlade, kineskog naroda i kineske Vlade. I zahvaljujemo se na prilici da zajedno sa našom braćom i sestrama zajedno radimo za bolju budućnost“, poručio je Fang. 

Ziđin je kineska kompanija listirana na berzama u Hong Kongu i Šangaju i jedna je od najvećih rudarskih kompanija u Kini, kaže Fang i dodaje da je Ziđin drugi najveći proizvođac bakra i najveći proizvođač cinka u Kini.
„Ali, nezavisno od toga da li je u pitanju zlato ili bakar, u svakom slučaju se podudara sa poslovanjem RTB-a. Ispunjeni smo jednom nadom i verujem da ćemo uspeti da poboljšamo sve u kompaniji RTB u Boru počevši od menadžmenta, proizvodnje, rudarstva, flotacije, topionice, sa svih aspekata„, rekao je Džordž Fang istićuči:
Srbija je ključan faktor u kineskom projektu “Jedan pojas, jedan put“, novi put svile koji je započeo predsednik Si Ðiping. Zajedno želimo da budemo vredni sa srpskom braćom i sestrama. Pod podrškom srpske Vlade, pogotovo ministra Antića, pod podrškom predsednika Vučića i Sija, vidimo svetlu budućnost za našu kompaniju“

Kineska kompanija „Ziđin Majning“ je zvanično preuzela RTB Bor  uplativši prethodno 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om. Zajednička Kompanija zvaće se Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija. 

Plan Zidžina je da se uloži ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75% investirati u prve tri godine uz obavezu da zadrži 5.000 radnih mesta i da dodatno investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno usvojenim UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije). Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar Antić i izvršni direktor Ziđin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije Džordž Fang.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !