);

Grejanje: Borske igrarije

Bor, 22.12.2018.

Da neko želi da se poslednja decenija „razvoja“ grada pampti po njegovoj bahatosti i nestručnosti svakako je današnji nestanak struje u Toplani i smrzavanje gradjana poslednjih nekoliko dana uz njegove komentare „Videćete vi kolika sam vam ja značio!“.

Njegovo gazdovanje RTB Borom i njegovih ne(stručnjaka) pamtiće ovaj grad još mnogo godina a mnogim stručnjacima postaće jasno šta znači POLITIKA IZNAD STRUČNOSTI.

Gradeći i radeći po svom, Blagojevom zakoniku a ne po Zakonima Republike Srbije bez važećih Projekata, nelegalno, kompleks iza Sportskog centra na kome su oprani milioni za kupovinu utacaja u Vladajućim Partijama koje su ga držale na čelu RTB-a. Prvo je sahranio cevovod Magistralnog Toplovoda B na dubine prekeko 3 metara a onda je sa njegovim KVISKO direktorom Stuparom u Toplani zaustavio izmeštanje i rekonstrukciju iste na novu trasu. Nepovratna sredstva dobijena od Vlade Srbije kroz kFW program za rekonstrukciju u iznosu od 2.000.000 dolara utrošili su na samo njima znane „rekonstrukcije“ sa kojima je upravo direktor Stupar upravljao iz „Genčićeve vile“.

Borska Toplana je postala sinonim rasipništva energije posle 2000. godine, koliko su termotehničari hvalili i na mnogim simpozijumima iznosili primer Bora kao grada koji industrijsku otpadnu toplotu koristi za grejanje 11.000 stanova a gradjanima obezbedili nisku cenu grejanja do 2000. danas se o energetici grada govori kao „energetskom paradoksu“ da se toplota iz metaluških pogona ispušta i zagreva atmosfera a pored njih lože kotlovi, skupim ugljevima, da se zagreje toplovodni sistem. O kogenerativnim postrojenjima za proizvodnju struje koja obezbedjuje sigurnost Toplani a i RTB-u Bor niko nije razmišljao već su i postojeću energanu zapustili a u okviru nove Topionice uz veliki pritisak ekologa improvizovali energanu. Sa transformatora iz kruga RTB-a koji ima napajanje sa više strana, u slučaju da dodje do ispada iz jednog pravca, isključili su Toplanu i prebacili na snabdevanje iz trafo stanice Veliki Krivelj.

Danas ovi „bivši vlastodršci“ željni otimanja vlasti, smrzavanje gradjana koriste da izazovu nezadovoljstvo i usmere prema aktuelnim nosiocima gradskih funkcija kako bi gradsku skupštinu zakazanu za 28. decembar pretvorili u glasanje o nepoverenju i neusvajanju gradskog budžeta i tako izazvali uvodjenje privremenih mera i nove gradske izbore.

Nakon sanacije proboja, i punjenja kotlovskog sistema vodom, u toplani su potpaljena oba kotla VK1 i VK2. Kada se postignu odgovarajući tehnički uslovi pristupiće se isporuci toplotne energije za grejanje.

Zbog prestanka isporuke električne energije, koja se desila u jutarnjim satima, došlo je do tehničkih problema u proizvodnom delu toplane.

Proboji koji su nastali zbog nestanka električne energije sanirani su i trenutno je u toku punjenje kotlovskog sistema vodom. U narednih sat vremena očekuje se potpaljivanje kotlova, a nakon toga, kada se postignu odgovarajući tehnički uslovi pristupiće se isporuci toplotne energije za grejanje prema gradu.

O svakoj promeni, u tehničkom procesu, koja se ovom prilikom bude dešavala bićete obavešteni na vreme.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !