);

Radnička klasa na dobošu

Bor, Beograd, 12.01.2018. dobos.rs Kurir.rs

KNEZ MILOŠ PRE 200 GODINA JE ČUVAO NAROD OD ZELENAŠA: Seljaku niko nije mogao da oduzme kuću, baštinu, dva vola i kravu

Danas oni koji govore da štite narod, radničku klasu i siromašne, zagovaraju najsuroviji kapitalizam, dok izbacuju ljude na ulicu a izvšitelji oduzimaju i dom i imovinu.

Miloš Obrenović je još 1836. ukazom zabranjivao da se seljaku oduzmu dom i sredstva za rad na ime duga, a danas to deluje nezamislivo, čak i političarima koji zagovaraju ideje socijalne pravde

„U selima na kuću, baštinu, dva vola i kravu niko se zadužiti ne može, niti će se intabulacija na rečena dobra učinjena i pred kakvim sudom za pravilnu priznati, da bi takvim načinom bezpomoćne žene i djeca, po upropaštćeniju svega imjenija krov barem nad glavom imala…”

Ovakav propis o zabrani uzimanja kuće i sredstava za rad je u MIloševo vreme čuvao dužnike od gladi, a danas je nezamisliv za sve stranke u srpskom parlamentu i za brojne ekonomiste i zagovornike slobodnog tržišta. 

U današnje vreme vladavina kneza MIloša bi se nazvala populističkom, ali slična formuilacija je postojala i u Ustavu Srbije iz 1869. i 1888. 

Da situacija u Srbiji postaje alarmantna i da gradjani klize ka siromaštvu pored statističkih podataka pokazuje i sve veći broj izvršenja o prinudnoj prodaji imovine koju možete videti na portalu Doboš.

Šta je sve na dobošu ?

doboš je jedinstvena online baza podataka putem koje građani mogu kupiti nekretnine, vozila i druge predmete učešćem na javnim prodajama koje se sprovode u sudskom i upravnom postupku, ali i neposrednom pogodbom sa pravnim licima koja oglašavaju takvu prodaju.

doboš je i jedino mesto u Srbiji na kome građani mogu pronaći najkompletniju ponudu predmeta koji su vraćeni sa lizinga i koje prodaju lizing kompanije.

Konačno, posetioci doboša će biti u prilici da pronađu predmete koje sudovi, upravni organi Republike Srbije i privredna društva javno oglašavaju za prodaju, poput nekretnina, rashodovanih vozila, opreme, nameštaja, akcija i udela privrednih društava ili drugih predmeta.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !