);

ZELENI SRBIJE: NE DAMO REKE

Bor, 26.01.2019.

LEKS SPECIJALIS ZA ZABRANU PROJEKTOVANJA I GRADNJE MINIHIDROELEKTRANA

UMESTO MINIHIDROELEKTRANA: ,,ULOŽITI U UŠTEDE ENERGIJE JEDNAKE NOVO PROIZVODENOJ,,

POTPREDSEDNIK ZELENIH SRBIJE i DIREKTOR CENTRA ZA ZELENU KRUŽNU EKONOMIJU I EKO INOVACIJE, Goran Mitić, uputio je povodom najvećeg ekološkog protesta u Srbiji: Ne damo reke! saopštenje u kome se traži:

ZELENI SRBIJE PREDLAŽU DONOSENJE ZAKONA ,,LEKS SPECIJALIS“ “ O ZABRANI PROJKTOVANJA I IZGRADNJE „MINI HIDROELEKTRANA„, U SVIM PODRUČJIMA SRBIJE I ODLUČNO ZAHTEVAJU ZABRANU PROJEKTOVANJA I IZGRADNJE ,,MINIHIDROELEKTRANA KOJE GUTAJU REKE“ – REKE NISU I NE MOGU DA BUDU „CEVOVODI“.
UMESTO MINIHIDROELEKTRANA: ,,ULOŽITI U UŠTEDE ENERGIJE JEDNAKE NOVO PROIZVODENOJ,,
Umesto  “MINIHIDROELEKTRANA“  kao izvora obnovljive energije, dovoljno je da se u 50 000 stanova, samo u Beogradu od 200 000 stanova, koji sada rasipaju-troše  200 kilovata po kvadratu uz primenu mera energetske efikasnosti treba potrošnju da smanje na 50 kilovata po kvadratu pa da se „UŠTEDOM PROIZVEDE“  celokupna obnovljiva energija planirana iz minihidroelektrana.

Vlada Srbije treba da omogući reviziju svih izgradjenih minihidroelektrana formiranjem medjuresorne revizione komisije (Ministarstva energetike, zaštite životne sredine i gradjevinarstva).

Fiding tarife ukinuti raskidom ugovora sa svim vlasnicima koji nisu i ne poštuju uslove gradnje i uslove zavoda za zaštitu prirode: vadili šljunak iz vodotoka, proširivali vodotokove, stavljali cevovode u rečne tokove.

Hidrološki pojam  “biološki minimum reke“  kao manipulativnu  obmanjujuću nerazumnu, nepouzdanu konstrukciju odbaciti kao ekološki argument.

PRAVO NA ŽIVOT U PREDELU SA REKOM JE LJUDSKO PRAVO NA ŽIVOT I ONO JE IZNAD BILO KAKVE ENERGETSKE INTERESNE KOMBINACIJE

Inicijativa „Odbranimo reke Stare planine“ održava 27. januara od 13 časova na Studentskom trgu prvi veliki protest u Beogradu povodom izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima.
Organizatori skupa imaju samo jedan zahtev: momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih mini hidroelektrana u Srbiji.
Planinske reke se uništavaju izgradnjom mini hidroelektrana (MHE), beogradsko izvorište je ugroženo izgradnjom, septičkim jamama, izbušenim reni bunarima za vodosnabdevanje, kragujevačko izvorište je takođe ugroženo nelegalnom gradnjom… Naši vodni resursi ugroženi su u celoj zemlji i naša budućnost dovedena je u pitanje. Izgradnja malih hidrocentrala, zbog brzine efekata na prirodu i lokalne zajednice, trenutno je gorući ekološki problem u Srbiji.
Imajući u vidu značaj ove teme, očekuje se prisustvo velikog broja građana iz cele Srbije na ovom, do sada najvećem, ekološkom protestu u zemlji. Prisutnima na skupu će se između ostalih obratiti dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, prof.dr Peđa Simonović, meštanin sela Rakita Desimir Stojanov, Aleksandar Jovanović-Ćuta, Aleksandar Panić, Goran Tokić, Nensi Radojković i drugi aktivisti i aktivistkinje inicijative „Odbranimo rekeStare planine“.
Početak skupa je u 13 časova na Studentskom trgu. Nakon uvodnih obraćanja govornika, biće organizovana protesna šetnja, najpre do zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, a potom i do zgrade Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj ulici. Pozivamo sve građane da se pridruže i glasno kažu NE sistemskom uništavanju prirode, kao i medije, da savesno izveštavaju o ovom skupu.

Оставите одговор