);

Danas je Sveti Trifun Zarizoj

Bor, Zaječar, Niš, Priština, 14.02.2019. MCBor

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas svetog Trifuna. Ovaj svetitelj se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata. Slave ga i kao zaštitnika bračne ljubavi. Zapadna tradicija slavi Svetog Valentina. U svetu je današnji dan poznat kao Dan zaljubljenih. Čestitam vam praznik, provedite ga sa svojim bližnjima i voljenima, živeli!

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.

Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i „zaklinanije svjatago mučenika Trifuna“.

Vinograd u selu Sikole kod Knjaževca

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: „Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere“. Sečka je, opet rekla: „Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi’ ga s druge strane smrzla“ – toliko u februaru može biti hladno.

Svetog Trifuna slave gostioničari i mehandžije, današnje kafedžije, pa postoji priča da ako gazda „ugostitelj“ želi da mu posao ide dobro tokom godine danas ne sme da naplati onome koji mu naruči vino.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !