);

Bor na Sajmu TURIZMA, VINA I UGOSTITELJSTVA

Bor, Beograd, 19.02.2019.

OTVORENI SAJMOVI TURIZMA, VINA I UGOSTITELJSTVA

Ljajić: Cilj je 1,7 milijardi dolara od turizma u 2019.

Pokloni za posetioce: Lajkuj i putuj !

U Beogradu je danas počeo 41. Međunarodni beogradski sajam turizma, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara.

Na Sajmu vina predstavilja se 181 izlagač iz 10 država – po prvi put iz Turske i Austrije, dok na Sajmu hotelijerske i ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA učestvuje 71 kompanija iz oblasti proizvodnje i distribucije najsavremenijih proizvoda i asortimana za opremanje ugostiteljskih objekata, restorana i hotela. Medju izlagačima je i Turistička organizacija Bor koja predstavlja svoju ponudu u hali 4.

Pod kupolama Beogradskog sajma, na najvećoj turističkoj smotri u regionu, govoriće se na svim jezicima sveta, promovisati najlepše vrednosti kultura, naroda i običaja, i afirmisati bogata simbolika putovanja. U četiri sajamska dana imamo priliku da proputujemo svetom, upoznamo se sa mogućnostima da posetimo mesta na kojima nismo bili ili se vratimo na omiljenu destinaciju.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi.

Ljajić je rekao da je devizni priliv od turizma u 2018. koji je iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma i da je to najveća vrednost.

“Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili strategiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekreacija, nego ga države prepoznaju kao industriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje“, rekao je ministar Ljajić.

Naglasio je da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista, a Srbija je na šestom mestu u Evropi kada je reč o posetama turista što je, kaže, odličan rezultat. „Nećemo stati na ovome, planovi za ovu godinu su vrlo optimistični između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega 1,9 miliona i dostizanje cifre od dva miliona stranih turista“, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni. Srbija, naglasio je, mora da prati savremene trendove u turizmu i navike turista na globalnom nivou, i da ide u korak sa tim navikama. Navika je da mladi preko okeana sve više žele da posete nove, neotkrivene destinacije. To je naša šansa, tu vidimo priliku za dolazak novih turista“, poručio je Ljajić. Novi trend je, kaže, i da turisti žele da imaju veći broj manjih odmora, takozvane – vikend odmore. „Svesni smo da nismo destinacija za prvi odmor, ali smo odlična destinacija za drugi i treći odmor“, rekao je Ljajić i dodao se 53 odsto turista na globalnom nivou se odlučuju na takve vidove vikend odmora.

Treća velika promena, naveo je ministar, kojoj treba da se Srbija prilagodi i da joj ide u susret jesu velike tehnološke promene i digitalizacija.Ljajić je naveo da tri četvrtine populacije imaju pametne telefone i koriste internet tokom putovanja, a da 52 odsto navodi da je važno da imaju digitalnog turističkog vodiča.

Za odluku turista gde će se uputiti na odmor važna je, kaže Ljajić, i bezbednost destinacije, tako da 49 odsto putnika na globalnom novu ističe to kao jednu od glavnih motiva za izbor destinacije

„To je takođe naša velika šansa, želimo da šaljemo poruku da su region i Srbija stabilni“, rekao je ministar. Naveo je i da Srbija sa Bugarskom i drugim državama nekadašnje SFRJ želi da kreira zajednički turistički proizvod i da svi zajedno na taj način pošalju poruku mira. „Želimo da sajam doprinose rastu globalnog turističkog prometa i u regionu i da učesnici ostvare važne kontakte za budućnost“, rekao je Ljajić na otvaranju sajam koji će trajati do 24. februara.

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizma velika šansa za poslovnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije.

„Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri“, rekla je Angelkova i zahvalila Vladi Srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda i njegovoj promociji. Poručila je da je turizam ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, navodi, posetilo 9,3 miliona turista.

Istovremeno sa 41. Međunarodnim beogradskim sajmom turizma održavaju se i 10. Međunarodni sajam vina BeoWine, 15. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 15. Sajam suvenira “Vidi Srbiju“.

Radno vreme sajmova: ČET-SUB, 21-23. februar: 10:00 – 19:00
NED, 24. februar 10:00 – 18:00 Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 RSD, grupna ulaznica  300 RSD,  grupna ulaznica za đake i studente 300 RSDPoslovna ulaznica sa paketom pogodnosti: 1500 RSD Parking: 200 RSD po satu.

Svako ko dođe na sajam i kupi kartu može da očekuje neke od pripremljenih poklona. A šta drugo na Sajmu turizma da se očekuje ako to nisu putovanja?! Ukupno sedam poklon aranžmana namenjenih za letovanja u Grčkoj (Lefkada, Krf, Skiatos, Kefalonija i Tasos) ili uskršnja poseta Zlatnom Pragu spremno čekaju posetioce Beogradskog sajma!

Poklone će dobiti posetioci Sajma turizma koji se angažuju kroz dve kampanje (Instagram i Facebook), koje Beogradski sajam organizuje povodom održavanja Sajma turizma 2019. Kampanje traju tokom svih dana odvijanja manifestacije, od 21. do 24. februara, i važe za sve koji kupe kartu i posete sajam.

Instagram kampanja (traje četiri dana i predviđa dva poklon putovanja) – Pozivamo sve posetioce sajma i ljubitelje putovanja i druženja da od 21. februara u 10:00h do 24. februara u 18:00h, postave na društvenu mrežu instagram fotografije sa određenih lokacija na sajmu koje treba da pronađu. Navedene lokacije predstavljaju postavljene 3d Hashtag oznake #sajamturizma2019.

Post sa najviše “lajkova” omogućiće da otputujete na neku od destinacija, a sa jednog instagram naloga moguće je postaviti jednu fotografiju. Dobitnici poklon putovanja biće proglašeni u ponedeljak, 25. februara, na sajtu Beogradskog sajma.

Dakle, procedura za učestvovanje u instagram kampanji je sledeća:

  1. Zapratite profil @beogradski_sajam
  2. Tagujte svoju fotografiju sa @beogradski_sajam
  3. Postavite #sajamturizma2019

Facebook kampanja (traje četiri dana i predviđa četiri poklon putovanja) – Sa jednog fejsbuk naloga moguće je svaki dan od 10:00h do 09:59h narednog dana, i u predviđen prostor za to na profilu Beogradski sajam -sajam turizma, postaviti po jednu fotografiju sa lokacije na kojoj je postavljen 3d Hashtag oznake #sajamturizma2019.

Fotografija koja dobije najviše lajkova do 09:59h sledećeg dana – dobija neka od poklon putovanja.

Procedura za učestvovanje u fejsbuk kampanji je sledeća:

  1. Lajkujte stranicu Beogradski sajam – Sajam turizma
  2. Postaviti fotografiju u postu sa 3d Hashtag sa određene lokacije

Takođe, sledi još jedno poklon putovanje.

Trippin Srbija održaće u petak 22. februara prezentaciju “Storytelling u Srbiji – zašto priča prodaje, a ne činjenice”, u hali 1a od 18.00 do 19.00 časova. Na prezentaciji će biti reči o pojedinim destinacijama u Srbiji, a na kraju izlaganja će neko od prisutnih imati priliku da ponovi deo prezentacije – te osvoji poklon putovanje.

Pozivamo vas da u danima pred nama pošaljemo najlepšu sliku iz naše prestonice i družimo se na sajmovima turizma, vina i ugostiteljstva!

41. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, 10.Međunarodni sajam vina BEOWINE, 15.Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA – OPREMA i 15. Sajam suvenira „Vidi Srbiju“

Na konferenciji za medije u najavi Sajma govorili su: Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, NJ.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske, Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i Gorica Škipina, zamenica generalne direktorke Beogradskog sajma.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević naglasio je da je turizam grana koja se u Srbiji razvija beležeći dvocifrene stope rasta kako u dolascima tako i u noćenjima, a dobri rezultati nalažu da se mora biti odgovorno da bi se tako i nastavilo. On je istakao veliki i višestruk značaj za razvoj turizma koji ima Sajam turizma u Beogradu, koji poseti 60-70 hiljada ljudi. G-din Knežević je pohvalio uvođenje B2B poslovnog programa, i posebno istakao veliko interesovanje izlagača za halu 4, gde se preko turističkih organizacija i udruženja predstavlja Srbija.

U vreme Sajma turizma u Srbiji će boraviti i bugarska ministarka turizma Nikolina Angelkova koja će sa Rasimom Ljajićem, potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom turizma potpisati sporazume o saradnji.

Bugarsku, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, za godinu dana poseti 9,3 miliona turista a od toga je 421 hiljada srpskih turista, dok u Srbiju stigne 471 hiljada bugarskih turista, rekao je ambasador Bugarske Radko Vlajkov, naglasivši da se radi o zemljama koje imaju mnogo sličnosti i da postoji potencijal za dalji razvoj saradnje.

Srbi u Bugarsku, koja kroz turizam ostvari 12 odsto bruto nacionalnog dohotka, idu na more i na skijanje, a ambasador smatra da pored kulturno-istorijskog turizma, Bugarska može da ponudi i velnes turizam, omladinski i ekstremni turizam.

Kao novinu Gorica Škripina, zamenica generalne direktorke Beogradskog sajma, najavila je novinu na Sajmu turizma, B2B portal razvijen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, gde se zainteresovani unapred mogu upoznati sa izlagačima i stupiti sa njima u poslovnu komunikaciju, kao i poseban deo sajamskog prostora u kome će biti predstaviti omladinski turizam.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, najavila je iznenađenja na prostoru u hali 4 gde će TOS izlagati, kao što su multimedijalna soba, kviz sa vrednim nagradama i kreativne radionice. A iznenađenja „od prvog dana do poslednjeg časa“ tokom sajma najavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Na sajmu suvenira biće prisutnno 30 izlagača, a posebno se vodilo računa da svaki suvenir bude i napravljen u Srbiji.

Оставите одговор