);

IZLOŽBA ,,IZ RATNOG DNEVNIKA 1914–1918.“ MILENE MILOŠEVIĆ MICIĆ

Bor, Zaječar, Knjaževac, 04.03.2019. ISTORIJSKI ARHIV ZAJEČAR

IZLOŽBA ,,IZ RATNOG DNEVNIKA 1914–1918.“ AUTROKE MILENE MILOŠEVIĆ MICIĆ

U galeriji Istorijskog arhiva ,,Timočka krajina“ u Zaječaru otvorena je dokumentarna izložba pod naslovom ,,Iz ratnog dnevnika 1914–1918.“ autorke Milene Milošević Micić, više kustoskinje i istoričarke umetnosti iz Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.
Izložba je inspirisana ratnim dnevnikom borca 14. pešadijskog puka srpske vojske Stojana J. Jevtića i otvorena je u sklopu realizacije projekta ,,Ratni dnevnik iz Prvog svetskog rata 1914–1918. Stojana J. Jevtića“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Posvećena proslavi jubileja stogodišnjice od završetka Velikog rata, izložbena postavka govori o ratnom putu knjaževačkog 14. pešadijskog puka, Knjaževcu u Prvom svetskom ratu, ali i Knjaževčanima, njihovim ratnim doživljajima i sećanjima. Takođe, izložba predstavlja javnosti spiskove žrtava stradalih u Velikom ratu sa područja opštine Knjaževac.
Osim izložbe, deo realizovanog projekta predstavlja priređeni Ratni dnevnik Stojana J. Jevtića u formi knjige, ali i u obliku mobilne aplikacije. Otvaranje izložbe upotpunjeno je i emitovanjem desetominutnog filma posvećenog Stojanu J. Jevtiću i njegovom Ratnom dnevniku.
Na otvaranju izložbe govorili su Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru, Aleksandar Ristić, v.d. direktora Zavičajnog muzeja u Knjaževcu i Milena Milošević Micić, autorka izložbe.


Osim posetilaca, otvaranju izložbe su prisustvovali i predstavnici lokalnih medija.
Tehničku prodršku u priređivanju izložbe pružili su zaposleni iz Istorijskog arhiva u Zaječaru: Zoran Janković, Dragana Narodović, Milica Ranđelović i Nikola Milutinović. Izložba je otvorena za posetioce do 22. marta 2019.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !