);

Bratski Krezo pruža ruku prijateljstva

Bor, Le Creusot, 19.03.2019. MCBor, Frankofonija – Bor Le Creusot

Tanja Stanojević, profesor francuskog jezika, posetila je grad Krezo u Francuskoj na poziv predsednika frankofonog centra Burgonje, profesora francuskog jezika Kloda Toma (Claude Thomas).

Program tokom jednonedeljnog boravka bio je bogat i ispunjen zanimljivim aktivnostima: obilazak dve škole, medijateke, ekomuzeja ( prijem kod direktora Le Foll), zamka Vereri (vodič profesor francuskog jezika Bernard Paulin), poseta udruženju za ljudska prava kao i udruženju volontera, obilazak gradova Bon (Beaune) i Šalon (Chalon – vodič profesor istorije Edith Bonnet). Takođe je upriličen i prijem sa odborom za gradove pobratime i sa gradonačelnikom Krezoa Davidom Martijem (David Marti). 

U četvrtak je povodom Tanjinog dolaska u Krezo održano francusko-srpsko veče gde su predstavljeni francusko-srpski odnosi u Prvom Svetskom ratu i nakon toga kao i biografije ljudi iz Bora i Krezoa, a zatim je usledio koncert u izvođenju Cathy Beaumont iz Pariza.

U okviru projekta u organizaciji frankofonog centra Burgonje, regiona Franš-Konte i grada Krezoa profesor Tanja Stanojević odabrala je didaktička sredstva koja će pomoći učenicima u nastavi francuskog jezika u dve škole u kojima radi (OŠ „3.oktobar“ i OŠ „Vuk Karadžić“) koja će naknadno biti dostavljena ovim dvema školama.

Podsetimo da je osamdesetih godina saradnja između Bora i Krezoa bila i kroz razmenu učenika, studenata i profesora ova dva grada pobratima u organizaciji odbora za gradove pobratime, profesora Anđele Kostić i profesora Kloda Toma koji je takođe 2013. posetio dva časa profesora Tanje Stanojević. Nadamo se da će se ovaj vid saradnje uskoro obnoviti zahvaljujući mladoj profesorici i Frankofonoj zajednici .

Prijateljstvo koje i danas traje Biljana Pavlović (Bor-Kruševac) – Claire Grafion (Le Creusot – Champagnole)
Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !