);

Reintegracija osuđivanih

Bor, Beograd, 26.03.2019.

19. marta u Beogradu je održana osnivačka skupština Saveza udruženja “Mreža za postpenalnu podršku Srbije” kojapredstavlja krunu procesa inicijative za formiranje Mreže pokrenute krajem 2017. kada je nekoliko OCD pokazalo spremnost da zajedno radi na unapređenju postpenalnog tretmana u Srbiji. Značaj ideje prepoznala je Misija OEBS-a u Srbiji koja je podržala proces formiranja Mreže i radila na jačanju njenih kapaciteta tokom 2018. godine.

Organizacija civilnog društva NEOSTART IZ Beograda, podrškom Misije OEBS-a, kroz edukativne radionice na teme identifikovane prema potrebama članica jačani su kapaciteti članica Mreže i kreirana osnivačka dokumenta. 

Od 16 OCD, na početku, tokom procesa formiranja Mreži su se pridruživale srodne organizacije i kroz proces je prošlo 24 (čime je teriotorijalno pokrivena cela Srbija) dok je 20 iskazalo želju da bude osnivač Mreže a do kraja godine se očekuje povećanje broja članica.   

Mreža je dobrovoljni, nevladin, nestranačkii neprofitansavez 18 udruženja osnovana na neodređeno vremeradi ostvarivanja ciljeva u oblastipostpenalne podrške. Sedište Mreženalazi se u Beogradu.Prema strukturi, Mreža ima skupštinu i Upravni odbor, a zastupnik Mreže je lice koje se bira za predsednika UO. Na osnivčkoj skupštini izabrani su članovi UO, predsednik Slobodan Arsenijević iz organizacije INTEGRACIJA iz Valjeva i njegov zamenik Jelena Srnić Nerac iz NEOSTART-a Beograd. 

Ciljevi Mreže su:

  • Unapređenje politika i praksi u oblasti reintegracije  i postpenalnog prihvata tako da budu u skladu sa potrebama lica prema kojima je realizovana krivična  sankcija i maloletnika koji su bili ili su u sukobu sa zakonom. 
  • Osnaživanje organizacija članica Mreže da efikasno zastupaju reintegraciju i postpenalni prihvat lica prema kojima je  realizovana krivična sankcija i maloletnika koji su bili ili su u sukobu sa zakonom. 

Sada predstoje zadaci vezani za izradu strateških planova i pravilnika o radu ali i još veći zadaci koji se tiču promene postojećeg stanja u društvu kada se radi o odnosu prema bivšim osuđenim licima.

Tim povodom održana je velika Konferencija 20. marta 2019. u Beogradu “Predstavljanje Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije” gde su prisustvovali predstavnici relevantnih  Ministarstava, institucija, domaćih i međunarodnih organizacija kao i pojedinici koji se u Srbiji bave ovom temom.

Takođe, prisustvovali su i zaposleni u Povereničkim službama i službi tretmana. Na početku konferencije govorili su Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, predsednik Mreže Slobodan Arsenijević i Nataša Novaković ispred Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS. U drugom delu sve članice Mreže ukratko su se predstavile i pozvale na saradnju sve prisutne. Iz Bora je članica Mreže OCD “Kokoro“-Bor. 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !