);
Breaking News

Sat za našu planetu 2019.

Bor, Beograd, Zaječar, Vranje, Kragujevac, 28.03.2019

EKOLOŠKI DANI BORA 2019.
SAT ZA NAŠU PLANETU 2019. POZIVNICA

Pridružite nam se u globalnoj kampanji “Sat za našu planetu“! Kako bismo širili svest o posledicama neodgovornog trošenja energije. Simbolično ćemo na sat vremena u 20:30 časova ugasiti svetla u našim prostorijama kako bismo ukazali na važnost očuvanja planete. U toku tih mračnih sat vremena prisutni će imati priliku da puste „mozak na ispašu“ uz opuštajuće zvuke akustične gitare.

Ukoliko niste u mogućnosti da nam se pridružite, pozivamo vas da u to vreme gde god da ste ugasite svoja svetla i ostale električne uređaje na sat vremena kako biste pružili podršku najvećoj svetskoj akciji.

Vidimo se: SUBOTA, 30. MART 2019.
U DOMU OMLADINE BOR U 20,00h

PROGRAM:
– Prezentacija: „Skini se s plastike, navuci se na prirodu!“, Anita Demiri, Alternativa Bor
– Prezentacija: Akcija čišćenja divlje deponije u naselju Metalurg, Nikola Stojković, Alternativa Bor
– 20:30 – 21:30 GAŠENJE SVETLA I MUZIČKI PROGRAM POD SVEĆAMA – Dom omladine Bor

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena“, ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji. „Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji ‚Sat za našu planetu‚ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra“, dodala je ona.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Najpoznatije svetske znamenitosti poput Ajfelovog tornja, rimskog Koloseuma i londonskog Big Bena, isključivanjem javne i dekorativne rasvete, i ove godine će ponovo utonuti u mrak. Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, škola i vrtića.

EU ZABRANILA JADNOKRATNE PLASTIČNE PROIZVODE

Evropski parlament glasao je ubedljivom većinom za uvođenje široke zabrane korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u cilju borbe protiv zagađenja od iskorišćene plastike.

Za uvođenje zabrane od 2021. godine glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta, a protiv 35. Članice EU su podržale zabranu, ali da bi stupila na snagu, svaka od njih mora da usvoji tu meru.

Zabrana će obuhvatiti širok spektar plastičnih proizvoda za koje postoje razumne alternative, od slamčica do slušalica.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu neće biti u potpunosti ukinuti, ali nova mera poziva da oni budu izrađeni od drugih materijala kada je moguće.


ORGANIZATORI:
– DOM OMLADINE BOR
– ALTERNATIVA BOR
– DRUŠTVO MLADIH ISTRAŽIVAČA BOR
– EVROPSKA ČITAONICA EVROPA
– UDRUŽENJE VILLAGE
– KANCELARIJA ZA MLADE OPŠTINE BOR
– KANCELARIJA ZA ŽIVOTNU SREDINU
OPŠTINE BOR

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !