);
Breaking News

OTVORENA IZLOŽBA „PERIODIКA ISTORIJSКOG ARHIVA U ZAJEČARU (1852–2019)“


Zaječar, 15.4.2019.

Povodom Dana arhiva i 71. godišnjice rada, u galeriji Istorijskog arhiva, otvorena je izložba ,,Periodika Istorijskog arhiva u Zaječaru (1852–2019)“. Autori izložbe su Ivan Potić, viši diplomirani bibliotekar Istorijskog arhiva u Zaječaru, i Agim Januzi, arhivski savetnik.

Postavka izložbe govori o bogatom fondu periodike (480 naslova), koji se čuva u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“. Na 24 panoa hronološki je prikazana prošlost i sadašnjost kulturnih tokova i društvene klime koja je vladala na tlu bivše Кneževine Srbije, do današnjih dana.

Posetioci su mogli da vide na panoima fotokopije lista za narodne potrebe Timočanin, koji je počeo da izlazi 1889. godine, Glasnik Eparhije timočke, list „Timok“, časopis „Razvitak“, stručne časopise i zbornike: Brastvo, Glasnik Etnografskog muzeja u Beogradu, Letopis Eparhije timočke, Srpski etnografski zbornik, Letopis Matice Srpske, Glasnik Društva srpske slovesnosti, Misao, Učitelj, Danica, Glasnik Srpskog učenog društva, Srpski književni glasnik, Prosvetni glasnik, Jugoslovenski istorijski časopis i mnoge druge, koji predstavljaju pravi izazov za istraživače našeg vremena.

Cilj predstavljanja izložbene postavke bilo je skretanje pažnje na izuzetan značaj periodike kao hroničara prošlosti i izvora znanja o istoriji.
Na otvaranju izložbe govorili su: Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru, autori Ivan Potić i Agim Januzi, i Borivoje Đorđević, viši diplomirani bibliotekar Matične biblioteke „Svetozar Marković, koji je otvorio izložbu.

Ovaj događaj, pored prisutnih zvanica, propratili su i lokalni mediji. Izložbena postavka može se videti u galeriji Arhiva u narednih mesec dana.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !