);
Breaking News

Foto:Obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom

Bor, 09.05.2019. Foto: M.Sertić

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i spomen kompleks palim borcima i crvenoarmejcima u Zlotu, kao i na Novom groblju u Boru danas je u našem gradu obeležen Dan pobede nad fašizmom – 9. maj.

Cela Evropa danas proslavlja spomen na dan kada je pre 74 godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju, kojom je stavljena tačka na Drugi svetski rat – najveće krvoproliće koje istorija pamti. Tokom šest godina trajanja odneo je živote više od 55 miliona ljudi.

U znak sećanja na sve one koji su svoje živote položili na oltar slobode vence su položili gradski zvaničnici, političke partije, udruženja gradjana i diplomatska delegacija Ruske Federacije, poručujući da je fašizam zlo koje se nikad i nigde ne sme ponoviti.

– Ovaj datum je važan ne samo za Bor, nego za sve građane širom Evrope. On se obeležava kao završetak rata, ali on ima daleko veći značaj u činjenici da je to kompltena pobeda nad jednom zlom ideologijom koja je odnela veliki broj ljudi – istakao je Aleksandar Milikić, Gradonačelnik Bora – Podsećanjem na prošlost naših krajeva mladim generacijama moramo da usađujemo svest da više nikada ne dođe do ovakvih zlih ideja. Imao sam čast da prisustvujem prijemu kod Amasadora Rusije, gospodina Čepurina juče u Beogradu povodom Devetog maja, a danas imam zahvalnu dužnost da pozdravim drugog sekretara ruske Amabasde u Srbiji, Alekseja Cibulina. Kroz vekove su bratski ruski i srpski narod negovali najprisniju saradnju i bili bliski prijatelji. I danas smo u istom stroju podsećajući se slavne istorije i veličanstvene pobede nad fašističkim okupatorima. Lep je osećaj videti danas, na ovom stratištu slobodarstva, i najmlađe Borane – rekao je gradonačelnik, Aleksandar Milikić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !