);

Bor u borbi protiv korupcije

Bor, 09.05.2019.

Sprovodeći projekat “Unapređenje integriteta, transparetnosti i odgovornosti u gradu Bor” u saradnji sa “Multietničkim centrom za razvoj regije – Dunav 21” i Gradom Bor, a uz podršku Agencije za borbu protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja  od 6.do 13. maja organizuje Nedelju antikorupcijske deliberacijeu okviru koje će biti:

  • Promovisan Nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Bor koji je izradila Radna grupa sačinjena od predstavnika grada, civilnog društva i sindikata
  • Sprovedena online anktera sa građanima Bora o predlozima građana za borbu protiv korupcije i predložiti svoje sugrađane za koje smatraju da su od integriteta
  • Organizovana debata o stanju borbe protiv korupcije na nivou Grada Bor u kojoj će učestvovati predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka i ličnosti, Državne revizorske institucije i Saveta za borbu protiv korupcije.

Primenjujući svoj pristup, Biro za društvena istraživanja želi da uključi sve relevantne aktere, a pre svega  građane  u izradu lokalnih antikorupcijskih planova kroz davanja svojih predloga i sugestija putem online ankete ili komentara na sajtu gradova i opština Bor ili organizovanjem debata u kojima učestvuju stručnjaci iz antikorupcijskih tela,

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, rekao je da je bitno stvoriti uslove i pravila ponašanja po kojima će gradska uprava imati odgovornost i obaveze ali i sisteme za kontrolu korupcije na lokalnom nivou.

“Dobro je što od 16 tačaka progarama za borbu protiv korupcije grad Bor već sprovodi pet. Transparentnost u radu je nešto što se u Boru promenilo, ali smo i svesni da ovu borbu moramo da podignemo na viši nivo”, rekao je Milikić.

Koordinator radne grupe za izradu plana i mera za borbu protiv korupcije u Boru Zoran Andrejić, ocenjuje da u gradu ima korupcije, i da je stoga neophodno formirati jedno ovako telo.

“Kod nas se smatra da će neko džakovima da lovi one koji su podložni korupciji i bacati ih u podrume, ali nije u tome stvar. Na nama je vrlo težak zadatak jer moramo da stvorimo sistemkojim će se korupcija iskoreniti, i kako će se plan koji budemo doneli implementirati u stavrnosti.

Današnji učesnici debate su pozdavili spremnost borskih vlasti da prvi u Srbiji učestvuju u ovakvoj debati eminentnih isntitucija, ocenjujući to kao spremnost grada da iskoreni pošast koja guši Srbiji i koja se zove korupcija.

Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-ja, kaže da je cilj debate u Boru zajedničko sagledavanje “kako isušiti močvaru koja stvara korupciju”.

“Imamo sve zakone i institucije kojima treba da bude sprečena korupcija, ali je očigledno da društveni ambijent u kome korupcija opstaje sprečava primenu zakona. Plan za borbu protiv korupcije ima za zadatak da unapredi integritet institucija na lokalnom nivou kako bi se korupcija zaustavila, da ona ne bude sistem, već samo incident, da korupcija bude nešto što se lako otkriva i lako sakcioniše”, naglašava Gavrilović.

On je podsetio da je BIRODI još 2011. godine započeo sistem borbe protiv korupcije na lokalnom nivou i pozvao sve medije da im pomognu u ovom poduhvatu:

„Pozivamo sve medije iz Bora, ali i one sa republičkog nivoa putem svojih dopisnika da svojim izveštavanjem nam pomognu u ovom poduhvatu, koji je od opšteg interesa, jer izrada lokalnih antikorupcijskih planova koji je obaveza za sve gradove i opštine u Srbiji po Poglavlje 23 (mera 2.2.10.37) u kojoj se značajno kasni“.- dodao je Gavrlilović

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !