);

Koruptivno upravljanje kompanijom RTB Bor?

Bor, 10.05.2109.

Nakon teksta Kakva je uloga rukovotstva RTB Bor u pljački veka od 900 kg zlata? Redakciji Medija centra Bor stigao je veći broj pisama iz zemlje a posebno od stručnjaka iz dijaspore o „KRADUCKANJU“ na svim nivoima u nekadašnjoj uzdanici jugoslovenske privrede RTB Bor i pokrivanju istih lažnim izveštajima velikog broja Instituta i Fakulteta, uz ustaljeni metod KORUPCIJE uticajem..

Posebno je interesantno jedno o vezi, i kako izvori navode, „pranju borskih para“ preko inostranih istraživačkih kompanija uvezanih sa generalnim direktorom i članovima njegove porodice. No kako i sam Spaskovski govori: – Ne mogu da komentarišem istragu koja je u toku „Ja verujem u institucije i nadam se da će krivci biti pronađeni“ u jučerašnjem tekstu u dnevnom listu NOVOSTI: Lažnim izveštajima hteli da prikriju krađu 900 kg zlata? Ni mi nećemo našim tekstovima i saznanjima ometati tekuću istragu. Pozivamo Vas da u okviru ANTIKORUPCIJSKE BORBE koju je povelo gradsko rukovotstvo slobodno na naš meil mc@kcbor.net nastavite i dostavite vaša saznanja i dokumentaciju za pokretanje novih istražnih radnji.

U mnogim pristiglim pismima navodi se da je ISTRAGA o nestanku zlata „lansirana – podmetnuta“ od strane bivšeg rukovodstva kako bi se skrenula pažnja sa milionskih nabavki i investicija RTB-a Bor u poslednjih 10 godina.

U jučerašnjem tekstu malo je dotaknut deo da su „institucije“ u koje se kune bivši čovek broj 1 u RTB-u a o kojima nam pišu naši čitaoci odnosi se upravo i na te „akademske institucije“ koje su pokrivale svojim izveštajima, kako i NOVOSTI navode: Lažnim izveštajima hteli da prikriju krađu 900 kg zlata?

Evo do kojih saznanja su došli u NOVOSTIMA:

Lažnim izveštajima hteli da prikriju krađu 900 kg zlata? 

Lj. TRIFUNOVIĆ | 09. maj 2019. 12:09 | Komentara:  13

Šta je utvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal u istrazi navodne pljačke RTB „Bor“. Bivši direktor Blagoje Spaskovski: Ne mogu da komentarišem istragu, verujem u institucije

NAKON što je postalo jasno da je nestanak zlata iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ daleko veći od prvobitno objavljene količine, rukovodstvo ove kompanije je, kako „Novosti“ saznaju, pokušalo da krivicu za to prebaci na Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) u Boru. Ali, po svemu sudeći, i taj dokument kojim su hteli da potkrepe svoje tvrdnje bio je krivotvoren. To je, kako se sumnja, samo jedna u nizu nepravilnosti koje su pratile krađu 900 kg zlata iz rudnika. Na osnovu uvida u dokumentaciju Tužilaštva za organizovani kriminal (br. KTR 1251/18, od 23. 10. 2018. godine), RTB je izneo kako je došao do mišljenja tri doktora nauka sa Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina (ITNMS) – Mirjane Stojanović, Jelene Petrović i Marije Petrović. One su, navodno, iznele sumnju na pouzdanost podataka koje je u toku dobijanja zlata RTB dobijao od IRM. Međutim, na sastanku koji je organizovan 4. aprila 2019. godine u prostorijama ITNMS, dr Jelena Petrović i dr Marija Petrović su doslovce izjavile da „nisu upoznate sa mišljenjem koje su navodno dale“. Dr Jasmina Stevanović, koja je ispred Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu potpisala zaključak o tome koliko zlata nedostaje u RTB, pitala ih je kako se neko poziva na njihovo mišljenje budući da nikakav izveštaj nisu potpisale. Njih dve na to nisu imale odgovor. Dr Mirjana Stojanović je, u međuvremenu, otišla u penziju i nije prisustvovala sastanku. Sastanak u ITNMS je tada prekinut na zahtev direktora te naučne ustanove, pošto je ustanovljeno da postoje neoborive činjenice o brojnim nepravilnostima, lažnim putnim nalozima i izveštaju za drugu instituciju. Dokument koji je dostavljen RTB „Bor“ potpisao je dr Vladan Milošević, i internog je karaktera, a kao takav nije smeo biti poslat u RTB „Bor“.

„Novosti“ su u sredu kontaktirale sa Blagojem Spaskovskim, koji je do kraja 2018. obavljao dužnost generalnog direktora RTB „Bor“.

– Ne mogu da komentarišem istragu koja je u toku – kazao nam je Spaskovski. – Ja verujem u institucije i nadam se da će krivci biti pronađeni.

Na naše pitanje da, ipak, prokomentariše potencijalni nestanak zlata, jer se to dešavalo za vreme njegovog mandata, Spaskovski nam je odgovorio: – Ja sam upravljao celom kompanijom. Tada je direktor Topionice i rafinacije bakra (TIR), u čijem sastavu posluje „Zlatara“, bio Boban Todorović, tako da vam je možda on adresa.

Nakon toga, „Novosti“ su kontaktirale sa Todorovićem, koji je od 2010. do decembra 2016. bio na čelu TIR, ali nam je on kazao da izveštaj o nestaloj količini zlata nije video, pa ne može ništa da komentariše.

– Ako idemo analogijom Spaskovskog, ja mogu da vas uputim na mog tadašnjeg zamenika za proizvodnju, upravnike „Zlatare“ i „Elektrolize“, kao i na rukovodioce svih tehničkih priprema u TIR – kazao je Todorović. 

Kako su „Novosti“ objavile, iz pogona za dobijanje plemenitih metala „Zlatara“ u sastavu nekadašnjeg RTB „Bor“, za nešto više od tri godine nestalo je skoro 900 kilograma zlata, vrednog skoro 37 miliona dolara.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !