);
Breaking News

Održana 6. Sednica Skupštine grada: 25 miliona za subvencije poljoprivrednicima

Bor, 04.06.2019.

 Najznačajnije odluke koje su usvojene na šestoj sednici Skupštine grada Bora bile su o realizaciji lokalnog budžeta u prošloj godini, kadrovskim pitanjima, radu javnog sektora, subvencijama za poljoprivrednike i pitanjima ekologije.

Doneta je odluka o usvajanju završnog računu grada Bora za 2018. godinu, priliv u budžet prošle godine bio je 2 milijarde 307 miliona dinara, dok su rashodi iznosili dve milijarde i 71 milion dinara, što je dovelo do suficita u budžetu. „Priliv u budžet nikada nije bio veći nego u 2018. godini i to nam je omogućilo da planiramo ulaganja i poboljšamo kvalitet života u gradu, od asfaltiranja ulica do ulaska u izradu značajnih projekta koji će omogućiti smanjenje troškova u javnom sektoru. Stabilan priliv u budžet nastavlja se i ove godine.“ – rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Većina odbornika koalicije „Mi ili oni – ujedinjeni za Bor“ nije prisustvovala sednici, mada su pre početka zasedanja na skupštinskim stepenicama održali svoj „Performans“ za koji su pozvali samo njima omiljene medije a Skupštini je prisustvao samo Predrag Balašević, koji je kritikovao izdvajanje za subvencije javnim preduzećima. U radu je aktivno učestvovao i Miki Janošević odbornik izabran sa manjinske liste “Vlaška stranka ‘Most’ Bor u srcu.

„Mislim da se nije ništa značajno promenilo. Subvencije koje se izdvajaju da bi Toplana i Vodovod opstali su i dalje veoma značajna stavka u budžetu i to je najveći problem“ – rekao je  Predrag Balašević iz koalicije „Mi ili oni – ujedinjeni za Bor“ kritikujući visoka izdvajanja za subvencije javnim preduzećima.

Odbornici su između 36 tačaka prihvatili odluke o organizaciji Gradske uprave, mesnih zajednica i mogućnosti za imenovanje lokalnog ombudsmana, odnosno zaštitnika građana u Boru i programi poslovanje javnih ustanova u Boru.

Usvojena je odluka o subvencijama za poljoprivredne proizvođače kojom je predviđeno 25 miliona dinara za ovu namenu što je povećanje od 60 odsto u odnosu na izdvajanja u 2018. kao i odluka o korišćenju fonda za zaštitu životne sredine prema kojoj će biti postavljene nove merne stanice za kontrolu kvaliteta zemljišta, vode i vazduha u okolini Bora.

Za direktora Turističke organizacije Bor imenovana je po završenom konkursu, dosadašnji v.d. direktora ove ustanove Maja Bakoč, a za mesto v.d. direktora Biznis inkubator centra imenovan je Radojica Trailović.

Gotovo sve odluke na današnjoj sednici Skupštine grada Bora donete su zahvaljujući tankom kvorumu jer se glasalo sa 18 i 19, retko sa 20 odbornika od 35 koliko ih je u sazivu. Predsedavajući Dragan Žikić dva puta je morao da prekida sednicu kako bi se popunio nedostajući kvorum. Dešavalo se da se izlaskom iz sale odbornika u opasnost dolazi potrebna većina za kvorum. Opozicioni odbornik, dr Predrag Balašević “izbegaovao” je glasanje kad god je mogao, a njegova uloga, u nedostatku ostalih opozicionih odbornika, i jeste bila da prati da li se odluke eventualno izglasavaju sa nedostatkom kvoruma. Ova kontrola je, izgleda, “pomogla” da se neke odluke jedva donesu sa minimumom od 18 prisutnih odbornika koalicije SNS-SPS. Cela sednica je protekla na ivici kvoruma a jedine tačke koje su povučene sa dnevnog reda bile su razrešenje i imenovanje članova školskog odbora u OŠ „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор