);

Svet obrazovanja briše granice

Bor, Budva, 04.06.2019. Saša Čorboloković
Druga međunarodna konferencija pod nazivom ,,Svet obrazovanja briše granice“ održana je u Budvi, u Crnoj Gori od 30. maja do 2. juna 2019. godine, a okupila je više od 200 nastavnika iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Кonferenciju je organizovala Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije sa ciljem podsticanja regionalnog umrežavanja najboljih nastavnika i činjenja njihovog rada vidljivijim i van granica zemlje u kojoj žive i rade. Osim predavanja na temu ,,Reformišimo obrazovanje“, svečano su uručena priznanja najboljim nastavnicima regiona, a proglašena su i najbolja kreativna rešenja poster prezentacija, koje su bile prikazane u Starom gradu u Budvi drugog dana konferenije. Svi učesnici su zahvaljujući odličnim domaćinima imali prilike da upoznaju brojne kulturno-istorijske znamenitosti Starog grada podeljeni u deset grupa sa kolegama i decom vodičima. Nakon obilaska svaka grupa je napravila svoj dnevnik uspomena.


Brojni primeri nastavničke prakse, razgovori, razmena ideja i druženje učinili su ovaj skup posebnim i značajnim. Grad Bor su predstavljala dva nastavnika: Mirjana Spasić, nastavnica fizičkog vaspitanja i Saša Čorboloković, nastavnik srpskog jezika i književosti. Oba nastavnika su dobila priznanja najbolji nastavnik bivše Jugoslavije. Od 110 poster prezentacija 38 je ušlo u finalni, uži izbor za prezettovanjr među kojima i posteri Integrativna nastava u VI-2 Mirjane Spasić i Priča moje fotografije, nastavnika srpskog jezika Saše Čorbolokovića, koji je tokom konferencije proglašen za jedan od najboljih. Po oceni učesnika problemi u obrazovanju su gotovo isti svugde tako da se zajedničkim snagama treba boriti za mesto koje mu pripada jer bez obrazovanja nema ni sigurne ni bolje budućnosti. ,,Jedna knjiga, jedna olovka, jedno dete i jedan nastavnik mogu da promene svet“.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !