);

STOP RIJALITI PROGRAMU

Bor, Beograd, Zaječar, Kragujevac, Šabac, Požega, Kruševac, 25.06.2019.

Organizacije “Srbija u pokretu” i “Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti“ počeli su prikupljanje potpisa za ograničenje emitovanja rijaliti programa.

Dosta nam je da na televiziji sa nacionalnom frekvencijom po ceo dan gledamo rijalitije koji su puni tuča, svađa, psovki! 
Dosta nam je i da naši najmlađi sugrađani to gledaju! 
Ne, kultura nije umrla, zato i organizujemo kampanju, jer verujemo da ima nade. 
Želimo da ukaženo da je stanje u kulturi alarmantno i svesni smo da mi kao građani moramo da reagujemo!

Cilj je da se za nedelju dana u desetak mesta širom Srbije prikupi 30 hiljada potpisa kako bi se inicirala izmena Zakona o elektronskim medijima.

Peticijom se traži ukidanje emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno ne bude više od tri sata, ali i da se propiše obaveza televizijama da u toku dana emituju najmanje pola sata kulturnog programa za decu i tinejdžere.

U Boru je počelo potpisivanje peticije sinoć na gradskom šetalištu, a nastavlja se do 29.06. Ispred Maxija i Nove Tržnice od 18-22. 

ŠTA SU CILJEVI KAMPANJE I ZAHTEVI NARODNE INICIJATIVE?

1. Želimo više dečijeg kulturnog sadržaja (minimum 30 minuta na svim televizijima sa nacionalnom frekvencijom). 
Deca u Srbiji su svakodnevno izložena scenama nasilja i promociji pogrešnih vrednosti što može negativno uticati na njihov razvoj. Naša odgovornost je da im omogućimo alternativu. 

2. Zalažemo se za poštovanje zakona 
a. Ne želimo da ukidamo rijalitije, želimo balans! Zalažemo se za manji broj sati prikazivanja rijaliti programa na nacionalnim frekvencijama u periodu od 6 do 22h kako bi više prostora bilo za kulturu. 
b. Zakon se svakodnevno krši (član 68) i da bismo to sprečili zalažemo se za ukidanje uživo prenosa rijaliti programa u periodu od 6 do 22 časa. Ti sadržaji su necenzurisani i najčešći su uzrok kršenja zakona. 
c. Zalažemo se za pooštravanje kazni za nepoštovanje postojećeg zakona. 
Ekspertizu pravnog segmenta pokriva Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

KAKO ŽELIMO DA TO POSTIGNEMO?

UDRUŽIVANJEM GRAĐANA koji misle da je ova tema važna. Ukoliko u 7 dana (zakonski rok) između 23.-30.juna zajedničkim snagama sakupimo 30 000 potpisa za Narodnu inicijativu i te potpise fizički predamo Skupštini, poslanici u Narodnoj Skupštini će naše zahteve morati da stave na dnevni red Skupštine Republike Srbije. 
Ekspertizu organizovanja zajednice pokriva UG Srbija u pokretu

KOLIKO NAS IMA?

Preko 2 000 ljudi je do sada podržalo kampanju #UIMEKULTURE. 16 timova iz 8 gradova/mesta Srbije je do sada organizovalo brojne kreativne akcije i događaje. Želimo da se naš glas čuje, a da bi se to desilo mora nas biti mnogo više. Da li ćeš nam se i ti priključiti? Pored ovih timova tu su i : Kultivizator (BG), Ipak se okreće (KR), Studentski klub Pravnog fakulteta (BG), Tranzicioni kutak (KG), Zaječarski tim, Bajina Bašta i mnogi drugi..

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !