);
Breaking News

8. Omoljanca: Festivаl vlаškog izvornog stvaralaštva

Bor, Kučevo, Požarevac, Negotin, Zaječar, 05.07.2019.

Kruna svih manifestacija u Istočnoj Srbiji je „Omoljanca“ za koju apliciraju sva kulturno-umetnička društva koja neguju izvornost i čuvaju svoje korene. Pojavila se voljom naroda koji je želeo da sačuva autentičnost svog kulturnog nasleđa.

             Ljubitelji izvornog zvuka i tradicionalnih jela, neće propustiti priliku da  u subotu, 06.jula 2019.g. dođu na plato ispred čuvene pećine Ceremošnja, gde će se u organizaciji Nacionalnog saveta Vlaha i udruženja KORENI,a uz podršku Ministarstva kulture i informisanjaipod pokroviteljstvom opštine Kučevo, održatiosmiFestivаl vlаškog izvornog stvaralastva OMOLJANCA.Posetioci će biti u prilici da uživaju u lepoti pećinskog nakita jedne od najlepših pećina u Srbiji ali i da nauče da igraju vlaške igre onako kako to Vlasi igraju od davnina.

          KUD-a iz opština Negotin, Bor, Boljevac, Majdanpek, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Žabari, Svilajnac, Malo Crniće, Požarevac i Kučevo  koja su rizničari vlaške kulturne baštine, nadmetaće se u igri i pesmi ali i u umešnosti, snazi i spretnosti.  

          Od 12,00 održaće se takmicenje u tradicionalnom spravljanju kačamaka, muži ovaca, daračenju vune, nadvlačenju preko štapa, trkanju na štulama, vuči zaprežnih kola i prenošenju vode na obramici.

Popodne je rezervisаno zа mlаde i neаfirmisаne instrumentаliste, vokalne soliste i folklorne grupe koji se takmiče za osvajanje titule za najizvorniji nastupa ocenjuje ih stučni žiri u sastavu: Milena Krstić, pedagog narodnih igara u folkl.ans. „Kolo“, Svetlana Arsić, vokalna solistkinja koja je proslavila vlašku pesmu širom sveta i majstor harmonike, Velizar Matušić. Žiri publike će izabrati najlepšu Vlajnu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !