);

Održana 10. Omoljanca2019

Bor, Kučevo, Negotin, Boljevac, Majdanpek, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Žabari, Svilajnac, Malo Crniće, Požarevac 07.07.2019.

U subotu, 6. jula, održan je Festival vlaškog izvornog stvaralaštva „Omoljanca” – kruna svih vlaških manifestacija u istočnoj Srbiji. Održan je podno Homoljskih planina u Kučevu, tačnije, na platou ispred čuvene pećine Ceremošnja.

Oni koji su prisustvovali ovoj manifestaciji imali su dupli doživljaj – da istovremeno uživaju u lepoti pećinskog nakita jedne od najlepših pećina u Srbiji i vlaškim igrama od davnina „Omoljanca”, kojom se čuva autentičnost kulturnog nasleđa Vlaha. Sveukupni pobednik 10. Omoljance 2019 je KUD „Vuk Karadjić“ Stamnica

Gepostet von Kud"Vuk Karadžic" Stamnica am Sonntag, 7. Juli 2019

Deset godina za redom Omoljanca okuplja sva vlaška kulturno-umetnička društva, a centralni program čine folklorne igre. U igri i pesmi ove godine nadmetali su se folklorci iz opština Negotin, Bor, Boljevac, Majdanpek, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Žabari, Svilajnac, Malo Crniće, Požarevac i Kučevo, ukupno šesnaest kulturno-umetničkih društava. Gosti festivala bili su „Etno Belgrado” iz Beograda i KUD „Diša Đurđević” iz Lazarevca.

A gde je pesma tu je i hrana, i to tradicionalna vlaška, po staroj recepturi. Zato je manifestacija i počela takmičenjem u pripremi kačamaka. Kako uz njega ide i mleko, tu je i takmičenje u muži koza. Sledila su i nadmetanja u starim vlaškim običajima – daračenju vune, nadvlačenju preko štapa, trkanju na štulama, vuči zaprežnih kola i prenošenju vode na obramci.

Žiri u sastavu: Milena Krstić iz folklornog ansambla „Kolo”, Svetlana Arsić, vokalna solistkinja koja je proslavila vlašku pesmu širom sveta, i Velizar Matušić, majstor na harmonici imali su težak zadatak da izaberu pobednke.

Kraj je bio rezervisan za lepotu. Izabrana je najlepša Vlajna – Andrea Petrović, kako žene vlaške nacionalnosti zovu u ovim krajevima i njene dve pratilje: I Pratilja – Kristina Štrbanović i II Pratilja- Božica Grujić .

„Omoljancu2019” organizovalo je udruženje „Koreni” na čelu sa mr Snežanom Gržobić-Pavlović, u saradnji s Nacionalnim savetom Vlaha Srbije, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Kučevo.

Оставите одговор