);

Nove mašine i oprema za stočare uz pomoć države

Bor, Zaječar, Knjaževac, Negotin, 22.07.2019 AgroINFO, Saša Stamenković, diplomirani inženjer poljoprivrede za ekonomiku

            Ministarstvo poljoprivrede je pre par nekoliko dana objavilo Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u 2019. godini. 

            Stočari tako mogu računati na podsticaje ukoliko su mašine i oprema svrstane prema javnom pozivu u kategoriju za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, zatim za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka. Podsticaji su namenjeni i za nabavku mašina i opreme kojom se štiti dobrobit životinja, odnosno proizvodnja konzumnih kokošjih jaja.

            Pčelari mogu takođe ostvariti pravo na podsticaje po ovom pravilniku ukoliko imaju najmanje 5, a najviše 1000 košnica, što je promena u odnosu na prošlu godinu.

            Stočari koji računaju na pomoć republike moraju u Registru poljoprivrednih gazdinstava imati upisan adekvatan stočni fond, najviše 19 krava ako je u pitanju proizvodnja mleka.

            Ukoliko se bave proizvodnjom ovčijeg i kozijeg mleka moraju imati odgovarajući objekat, koji je upisan u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

            Proizvođači u sektoru mesa moraju smeštajne kapacitete za najviše 19 goveda, ili 149 ovaca, ili 29 krmača, ili 99 tovnih svinja, najviše 3999 brojlera po turnusu, ili 399 tovnih ćurki po turnusu. Objekti takođe, moraju zadovoljavati određene standarde i biti upisani u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata. 

            Za proizvođače konzumnih kokošjih jaja važi isto pravilo.

            Prema raspisanom javnom pozivu proizvođači za nabavljene mašine i opremu dostavljaju račun izdat u ovoj godini, najranije od 1. januara, a najkasnije do dana podnošenja zahteva.

            Minimalna vrednost ukupne investicije za koju se podnosi zahtev je u odnosu na prošlu godinu smanjena, sada iznosi 80 hiljada dinara, dok je iznos pojedinačnog računa (ukoliko se kupuje više komada mašina ili opreme) takođe smanjen i iznosi najmanje 25 hiljada, u pčelarstvu 20 hiljada.

            Pored zahteva i računa, proizvođač prilaže otpremnicu, garanciju, fiskalni isečak ili izvod iz banke kojim se potvrđuje obavljena nabavka. 

Za mašine iz uvoza, dostavlja se jedinstvena carinska isprava.

            Prateća dokumentacija ne mora biti priložena u originalu, ali fotokopije moraju biti overene kod javnih beležnika, notara. 

            Pored toga, poljoprivredni proizvođač treba da dostavi uverenja o izmirenim porezima prema lokalnoj samoupravi i nadležnoj poreskoj upravi. Od opštine prilaže i potvrdu da za istu investiciju ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji donacije), kao i da investicija nije predmet nekog drugog postupka za korišćenje podsticaja.

            Uverenja ne smeju biti starija od 30 dana od dana podnošenja zahteva, a dokumenti moraju da glase na podnosioca.

            Kada budu ispunjeni svi uslovi za dodelu podsticaja, poljoprivrednicima se na kućne adrese dostavlja rešenje, a novčana sredstva se uplaćuju na namenski račun u visini od 50 odsto investicije bez uračunatog PDV-a.

            Najviši iznos sredstava koji poljoprivrednik može ostvariti u jednoj kalendarskoj godini po ovom pravilniku je milion i po dinara, dok je u proizvodnji konzumnih kokošjih jaja, 3 miliona dinara.

Za podsticaje u stočarstvu za nabavku novih mašina i opreme država je po ovom javnom pozivu namenila 420 miliona dinara.

            Krajnji rok za podnošenje zahteva je 30. avgust 2019. 

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !