);

4. „Izvorni dani Neresnice“

Bor, Kučevo, Negotin, Zaječar, 28.07.2019.

 U subotu 27. jula, u selu Neresnica održana je  četvrta po redu kulturna manifestacija „Izvorni dani Neresnice“.

Borska kulturno umetnička društva iz Oštrelja, Krivelja, Luke i Šarbanovca dostojno su predstavila običaje i folkolor vlaškog življa. Šarbanovački kotlić, Zokija i Bise pobednik je u spremanju tradicionalnih starih jela.

Za najautentičniju nošnju nagrađen je KUD “Banjica“  iz Krivelja, a specijalne nagrade dobili su  KUD „Sveta Trojica“ iz Bobova – za najuigraniju grupu dobio i KUD „Rusaljka“  iz Duboke – za očuvanja običaja rusalje . 
U kategoriji vokalnih solista prvo mesto osvojila je Katica Todorović, drugo dr Saša Dražilović, a treće Jela Marijanović. 
U kategoriji instrumentalista pobedila je Marija Radovanović iz Luke, drugo mesto pripalo je Maji Kostadinović iz Šarbanovca, a treće Marini Marić.
Posebnu draž manifestaciji dali su nastupi pevačica u revijalnom delu –  Danijele Bumbešević, izvrsne mlade pevačice narodne muzike, a potom i onih starijih i iskusnijih, Gordane Stojićević i Izvorinke Milošević. 

Manifestaciju je otvorio Vladimir Stojanović,  predsednik opštine Kučevo, a u ime  organizatora prisutne je pozdravio i  Ljubiša Ljubomirović, predsedenik MZ Neresnica.

Među gostima su bili i Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Srbije i Novica Janošević,  predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine sa saradnicima.

Za najlepšu čobanicu proglašena je Nina Mitucić iz Kobišnice, prva pratilja je Milica Plesić iz Zlota, a druga  Marina Marić iz Osanice. 
U kategoriji narodne izvorne igre najbolji je bio KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice, drugo  mesto osvojio je KUD „Štule“  iz Voluje, a treće Gradski folklorni anasambl  „Zo-ra“ iz Zaječara.

Оставите одговор