);
Breaking News

Nega zasada višnje nakon berbe

Bor, Zaječar, Knjaževac, Negotin. 30.07.2019. AgroINFO , Mihajlo Žikić dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

            Berba višnje je završena, i mogu se izvući prvi zaključci o prinosu, kvalitetu i na kraju o prihodu voćara. Berba je ove godine obavljena u dobrim uslovima za razliku od prošle godine koja je većinom obavljena jako teškim uslovima kada su padavine prekidale berbu u nekoliko navrata, ove godine nije bilo ovih problema i kvalitet plodova je generalno bio jako dobar..

            Ova godina je bila veoma specifična u pogledu padavina i temperatura-tako je početak godine obilovao padavinama,  u vreme cvetanja višnje je bilo niskih temperatura, praćenih jakim vetrom i padavinama i oplodnja je bila loša pa je bilo izraženo izuzetno loše zametanje plodova, pa je generalno rod bio slabiji za oko 30% u odnosu na prosek.  Na žalost cena nije pratila dobar kvalitet višnje pa je cena bila niža u odnosu na prošlu godinu za 15 dinara za prvu klasu višnje.

            Proizvođači su razočarani cenom i prinosom ali to ne sme da utiče na dalju obradu i negu voćnjaka. Višnja sada ulazi u fazu diferenciranja cvetnih pupoljaka, tj sada kreće prva faza formiranja potencijalog roda za narednu godinu. Ukoliko se sada ne odrade agrotehničke mere koje su bitne za ovaj proces, smanjiće se rod u narednoj godini, koja će možda biti bolja u odnosu na ovu po ceni, prinosu, uslovima itd. Pod ovim merama se prvenstveno misli na uklanjanje polomljenih grana u berbi, zatim obradi zemljišta u cilju kontrole korova i zatvaranja pukotina u zemljištu a zbog smanjenja gubitaka vode. Takođe u ovom periodu treba odraditi zaštitu protiv pegavosti lista i grinja po potrebi, kao  i žilogriza i uz to treba odraditi folijarnu prihranu višnje fosfornim đubrivima jer je sada izuzetno bitno obezbediti stabla dovoljnom količinom ovog elementa koji utiče na stvaranje rodnih pupoljaka. U zavisnosti od klimatskih uslova može se izvršiti i prihrana azotnim đubrivima. Sve ove mere su jako bitne ukoliko želimo da se naredne godine ostvari prinos i kvalitet koji će zadovoljiti kako proizvođače, tako i otkupljivače. 

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !